Return to search

Η επίδραση Tsunami στον πολεοδομικό ιστό της πόλης του Ξυλοκάστρου με τη χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (G.I.S)

Μετά την πρόσφατη εκδήλωση καταστροφικών κυμάτων Tsunami παγκοσμίως που συνοδεύτηκαν από εκτεταμένες καταστροφές και μεγάλο αριθμό ανθρώπινων απωλειών, το παγκόσμιο ενδιαφέρον για αυτού του είδους τις φυσικές καταστροφές αναζωπυρώθηκε. Στις ακτές της Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής έχει παρατηρηθεί ένας αξιοσημείωτος αριθμός από Tsunamis μέσα σε μια χρονική περίοδο που επεκτείνεται από την αρχαιότητα έως το πρόσφατο παρελθόν, πολλά εκ των οποίων ήταν και ιδιαίτερα καταστροφικά. Ο περιορισμένος αριθμός καταστροφών και θυμάτων στην Ελλάδα, δεν θα πρέπει να αποτελέσει παράγοντα εφησυχασμού. Η επέλαση των κυμάτων Tsunami και η επίδρασή τους στις παράκτιες περιοχές αποτελεί έναν υπαρκτό και πολύ σημαντικό κίνδυνο. Η σημερινή ξέφρενη και αλόγιστη οικιστική ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης έχει μεταφέρει τον κύριο όγκο του πληθυσμού και της οικονομικής ανάπτυξης στις ακτές, με αποτέλεσμα η εκδήλωση Tsunami, αντίστοιχων του παρελθόντος στις ίδιες ακριβώς περιοχές, θα είχε στις μέρες μας σαφώς τραγικότερες συνέπειες. Αν και η εκδήλωση των Tsunamis δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο ακριβούς πρόβλεψης, εντούτοις, οι άμεσες συνέπειές τους όσον αφορά τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σε ανθρώπινες περιουσίες, μπορεί να περιοριστούν με τον κατάλληλο σχεδιασμό. Η πιθανότητα εκδήλωσης Tsunami, είναι ένας παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε υπ’ όψιν κατά τη διαμόρφωση και ρύθμιση της παράκτιας ζώνης. Στη παρούσα μελέτη παρουσιάζεται ένα σενάριο εκδήλωσης Tsunami στη περιοχή του Ξυλοκάστρου, το οποίο προκαλείται από υποθαλάσσια κατολίσθηση στη περιοχή της Περαχώρας στον Ανατολικό Κορινθιακό Κόλπο. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το κύμα Tsunami που θα εκδηλωθεί αναμένεται να έχει στην ακτή ύψος 4 μέτρων. Σκοπός της παρούσας έρευνας, είναι ο ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός της ευπάθειας της περιοχής του Ξυλοκάστρου σε μελλοντικό ενδεχόμενο εκδήλωσης Tsunami αυτών των χαρακτηριστικών. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάζονται σε θεματικούς χάρτες που προέκυψαν από τη χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (G.I.S). / -

Identiferoai:union.ndltd.org:upatras.gr/oai:nemertes:10889/504
Date06 September 2007
CreatorsΜπουρδόπουλος, Κωνσταντίνος
ContributorsΦερεντίνος, Γεώργιος, Φερεντίνος, Γεώργιος, Παπαθεοδώρου, Γεώργιος, Μηλιαρέσης, Γεώργιος
Source SetsUniversity of Patras
Languagegr
Detected LanguageGreek
RelationΗ ΒΥΠ διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή στο βιβλιοστάσιο διδακτορικών διατριβών που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου της.

Page generated in 0.0024 seconds