Στην παρούσα εργασία μελετήσαμε τις πρακτικές διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων στην σύγχρονη επιχείρηση και το πόσο σημαντικές είναι αυτές ώστε να παραμείνει μια επιχείρηση ανταγωνιστική ή ακόμα και να επιβιώσει μέσα στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον καθώς το ανθρώπινο δυναμικό κάθε επιχείρησης αποτελεί το βασικό ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα.
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να παρουσιάσει με ποιο τρόπο οι σύγχρονες επιχειρήσεις διαχειρίζονται το ανθρώπινο δυναμικό τους ώστε να γίνονται ολοένα και πιο αποτελεσματικές και ανταγωνιστικές. Πιο αναλυτικά εξετάζουμε τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται κατά την επιλογή και πρόσληψη του ανθρώπινου δυναμικού, αν χρησιμοποιούνται τεχνικές παρακίνησης που ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους και πως τα αποτελέσματα επηρεάζουν την επιχείρηση . Αντικείμενο της έρευνας αποτελούν δύο χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα και η FBBank.
Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας παρουσιάζουμε την μετάβαση από την διοίκηση προσωπικού σε διοίκηση ανθρωπίνων πόρων, κάποιες σημαντικές διαφορές τους και παρουσιάζουμε επιγραμματικά τις λειτουργίες της διοίκησης ανθρωπίνων πόρων που θα αναλυθούν στα επόμενα κεφάλαια.
Στο δεύτερο κεφάλαιο της εργασίας αναλύουμε την έννοια του προγραμματισμού των ανθρωπίνων πόρων και τις βασικές λειτουργίες του, καθώς και την διαδικασία του προγραμματισμού αυτού. Στο τέλος του κεφαλαίου αυτού αναφερόμαστε στις οργανωτικές δομές και στο πως αυτές συνδέονται με τις σχέσεις εξουσίας και την ανάθεση καθηκόντων οδηγώντας την επιχείρηση στην ευελιξία.
Στο τρίτο κεφάλαιο της εργασίας περιγράφεται η διαδικασία προσέλκυσης υποψηφίων για την κάλυψη μιας κενής θέσης εργασίας. Παρουσιάζονται οι κυριότερες εσωτερικές και εξωτερικές πηγές προσέλκυσης υποψηφίων και στην συνέχεια γίνεται μια εκτενής αναφορά στην προσέλκυση και την διαχείριση «ταλέντων».
Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η επόμενη λειτουργία της διοίκησης ανθρωπίνων πόρων, η επιλογή. Αρχικά δίνεται ένας ορισμός της έννοιας και παρουσιάζονται ο σκοπός και οι προϋποθέσεις μιας αποτελεσματικής διαδικασίας επιλογής. Στην συνέχεια αναλύονται καθένα ξεχωριστά, τα βήματα – ενέργειες μιας τυπικής διαδικασίας επιλογής.
Το πέμπτο κεφάλαιο της εργασίας αφορά την εκπαίδευση και ανάπτυξη ανθρωπίνων πόρων. Σε αυτό το κεφάλαιο αρχικά γίνεται μια εισαγωγή στην έννοια της εκπαίδευσης και στη σημασία που έχει αυτή για την επιτυχία της επιχείρησης. Στην συνέχεια παρουσιάζονται διεξοδικά οι μέθοδοι εκπαίδευσης και τα στάδια που ακολουθεί η διαδικασία της εκπαίδευσης. Προς το τέλος του κεφαλαίου παρουσιάζονται οι ορισμοί των εννοιών καριέρα και διαχείριση καριέρας καθώς και οι στόχοι της διαχείρισης καριέρας. Τέλος αναφερόμαστε στην ανάπτυξη στελεχών και την διαχείριση ταλέντων.
Στο έκτο κεφάλαιο της εργασίας παρουσιάζονται τα συστήματα αμοιβής των εργαζομένων και οι στόχοι ενός συστήματος αμοιβής.
Στο έβδομο κεφάλαιο ακολουθεί η λειτουργία της αξιολόγησης της αποδοτικότητας του ανθρώπινου δυναμικού που σχετίζεται άμεσα με την αμοιβή. Εδώ αναλύονται οι λόγοι που επιβάλλουν την αξιολόγηση και τα βήματα που ακολουθεί μια τυπική διαδικασία αξιολόγησης.
Το επόμενο και όγδοο κεφάλαιο της εργασίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με όλες της λειτουργίες της διοίκησης ανθρωπίνων πόρων και επηρεάζεται από αυτές. Φυσικά μιλάμε για την παρακίνηση την καθοδήγηση και την συμβούλευση των εργαζομένων. Σε αυτό το κεφάλαιο αρχικά αναφερόμαστε στην παρακίνηση και στα κίνητρα που αποτελούν την καρδιά της παρακίνησης καθώς και στις κατηγορίες των αναγκών σύμφωνα με τη θεωρία του Maslow. Στην συνέχεια του κεφαλαίου παρουσιάζουμε την έννοια της ενδυνάμωσης των εργαζομένων και τις συνέπειες που έχει αυτή στην ικανοποίηση και την αποτελεσματικότητα τους. Προς το τέλος του κεφαλαίου παρουσιάζουμε ένα άλλο κομμάτι που τα τελευταία χρόνια έχει συνδεθεί με την παρακίνηση των εργαζομένων και την διαχείριση της απόδοσης τους. Την συναισθηματική νοημοσύνη και το πώς αυτή συνδέεται με την μετασχηματιστική ηγεσία και κατ’ επέκταση με την παρακίνηση.
Στο ένατο κεφάλαιο της εργασίας περνάμε πλέον στο πρακτικό μέρος. Σε αυτό το κεφάλαιο παρουσιάζεται η μεθοδολογία και ο τρόπος με τον οποίο έγινε ο σχεδιασμός της έρευνας.
Στο δέκατο κεφάλαιο γίνεται μελέτη περίπτωσης της Αχαϊκής συνεταιριστικής τράπεζας στην οποία παρουσιάζονται οι πρακτικές διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων που έχει επιλέξει η τράπεζα να χρησιμοποιεί και ο τρόπος με τον οποίο αυτές επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της.
Στο ενδέκατο κεφάλαιο μελετάται η περίπτωση της FBBank και οι πρακτικές διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων που έχει επιλέξει αυτή να χρησιμοποίει καθώς και οι συνέπειες αυτών στην αποτελεσματικότητα της.
Στο δωδέκατο κεφάλαιο αποτυπώνονται τα κυριότερα συμπεράσματα από την έρευνα καθώς και οι επιπτώσεις στην διοίκηση.
Στο δέκατο τρίτο κεφάλαιο τίθενται οι περιορισμοί της έρευνας και οι αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν στην διεκπεραίωση της.
Στο δέκατο τέταρτο κεφάλαιο προτείνονται κάποια άλλα θέματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ενδιαφέρον αντικείμενο έρευνας στο μέλλον. / The goal of this study is to present the way that modern organizations manage their human resources to be more effective and competitive. Critical attention is given to human resource practices and their impact on employee motivation and organizational outcomes.
Identifer | oai:union.ndltd.org:upatras.gr/oai:nemertes:10889/4808 |
Date | 03 November 2011 |
Creators | Μπιλίρη, Βασιλική |
Contributors | Πολυχρονίου, Παναγιώτης, Mpiliri, Vasiliki, Αναστασόπουλος, Γεώργιος, Πέππας, Παύλος |
Source Sets | University of Patras |
Language | gr |
Detected Language | Greek |
Type | Thesis |
Rights | 0 |
Relation | Η ΒΚΠ διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή στο βιβλιοστάσιο διδακτορικών διατριβών που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου της. |
Page generated in 0.0028 seconds