Return to search

Kulttuuriperintö ja kävijät kohtaavat Merenkurkun maailmanperintöalueella:tarkastelussa arkeologinen kulttuuriperintö suhteessa luonnonsuojeluun

Tutkielmani käsittelee arkeologista kulttuuriperintöä Merenkurkun maailmanperintöalueella luonnonsuojelun kontekstissa. Maailmanperintöalue sijaitsee Pohjanlahdessa, Vaasan kaupungin edustan saaristossa. Merenkurkun saaristo on yhdessä Ruotsin Höga kustenin kanssa maailmanperintölistan luontokohteita.

Tutkielmani käytännön tavoitteet ovat selvittää onko arkeologisissa kulttuuriperintökohteissa havaittavissa kävijöiden aiheuttamaa kulumista ja pohtia kehitysideoita Metsähallituksen Luontopalveluiden virkistys- ja suojelualueiden kävijätutkimuksen kyselylomakkeeseen. Teoreettisella tasolla tutkielmassa tarkastellaan kulttuuriperintökohteiden roolia luonnonsuojelualueilla. Tutkielma on tehty yhteistyössä Luontopalveluiden kanssa.

Tutkielman aineistossa, arkeologisissa kenttätutkimusraporteissa, noin kolmasosassa (99/291) alueen kohteiden kuvailuissa tuodaan esiin arvio arkeologisen kulttuuriperintökohteen kunnosta. Luokittelin kohteet kunnon perusteella ja vertasin saavutettavuuteen, näkyvyyteen ja löydettävyyteen. Analyysin perusteella kulttuuriperintökohteet ovat keskimääräistä hyväkuntoisempia saarilla, jotka ovat linnustonsuojelun takia rauhoitettu pesimäaikaan sekä saarilla, joissa on polkuverkosto. Hyväkuntoiset kohteet ovat helpommin löydettäviä. Kävijöiden aiheuttama kuluminen kulttuuriperintökohteilla ei tule selkeästi esiin kenttätutkimusraporteista. Tutkielman tulosten perusteella kävijöiden aiheuttaman kuluneisuuden tarkastelu vaatisi pidemmän ajanjakson sekä menetelmät, jotka tarkkailevat kulttuuriperintökohdetta matkailun käyntikohteena.

Kenttätutkimusraporttien lisäksi aineistona tutkielmassani on saaristojen suojelu- ja virkistysalueiden kävijätutkimukset sekä Merenkurkun maailmanperinnön opastus- ja esittelymateriaalista Jääkauden jälkinäytös -teos sekä luontoon.fi-sivuston materiaali. Opastus- ja esittelymateriaalia käsittelen teemoittelemalla. Kyselylomakkeen kehitysideointia pohdin peilaamalla kulttuuriperintöä käsitteleviä kysymyksiä ja vastauksia tämä tutkielman teoriaan ja teemoihin.

Kyselylomakkeen kehitysideat kohdistuvat erityisesti kulttuuriperintö termin korvaamiseen lomakkeessa arkikielisemmällä ja yksitulkintaisemmalla termillä. Aineiston perusteella arkeologiset kulttuuriperintökohteet kertovat alueen menneisyydestä ja erityisesti rakennusperintö toimii tutkimusalueella nähtävyytenä. Ihmisen ja luonnon suhde menneisyydessä esitellään harmonisena, mutta muuttuneet käsitykset luonnon hyödyntämisestä tuodaan esiin. Esittelymateriaalissa maailmanperintöalueen kulttuuriperintö ja luonto esitellään samoin; molemmat ovat matkailun kohteita.

Identiferoai:union.ndltd.org:oulo.fi/oai:oulu.fi:nbnfioulu-201602041120
Date08 February 2016
CreatorsNygård, L. (Laura)
PublisherUniversity of Oulu
Source SetsUniversity of Oulu
LanguageFinnish
Detected LanguageFinnish
Typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis, info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess, © Laura Nygård, 2016

Page generated in 0.0017 seconds