Return to search

Kooperativt lärande för en språkutvecklande undervisning - Det kooperativa lärandets betydelse för elevers språkutveckling och lärande inom ämnet svenska i åk F-3.

Kooperativt lärande, KL, är ett arbetssätt som fokuserar på strukturerat samarbete där elever arbetar mot gemensamma mål. Syftet med studien är att öka kunskaperna om några behöriga F-3 lärares beskrivningar om det kooperativa lärandets betydelse för elevers språkutveckling och lärande i ämnet svenska. Frågeställningarna behandlar hur lärare beskriver att de organiserar KL för elevers språkutveckling och lärande, samt vilka möjligheter och utmaningar KL kan innebära för elevers språkutveckling och lärande. Studien utgår från sociokulturell teori vilket innebär att lärande sker genom interaktion. För att undersöka studiens frågeställningar genomfördes kvalitativa semistrukturerade intervjuer med behöriga lärare i årskurs F-3 som använder KL i sin undervisning. Resultatet visar att även om de intervjuade lärarna beskriver arbetssättet som tidskrävande och att det kan innebära utmaningar för elever i sociala svårigheter menar de också att KL leder till mer elevaktivitet. Studien har även synliggjort att KL har potential att främja elevers språkutveckling och lärande.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:umu-173152
Date January 2020
CreatorsNilsson, Amanda, Saellström, Alicia
PublisherUmeå universitet, Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik, Umeå universitet, Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0016 seconds