Return to search

Diagnóstico financiero en la concesión del crédito a la pequeña y mediana empresa familiar

Hem fet un estudi de les decisions presses per les entitats financeres sobre peticions de finançament d' un conjunt d'empreses i el seu anàlisis, a posteriori, de l'èxit o el fracàs d'aquestes. Per mitjà de l'anàlisi discriminant multivariant, seguint un model d'Altman, hem fet la recerca d'una nova funció que ens fos útil per determinar de forma anticipada la solvència d'una mostra de petites i mitjanes empreses familiars. Els resultats obtinguts ens revelen un elevat percentatge d'encerts en la predicció de la morositat futura de la mostra analitzada. Hem descobert la importància de la denominada zona gris, proporcionada pel model, en la que les PYMEs que hi són requereixen, a més del tram financer, la valoració addicional del tram qualitatiu per a la determinació d' aprovació del risc creditici sol.licitat.
El bon resultat aconseguit ens ha confirmat l'eficàcia del nou model com a eina predictiva de solvència empresarial, tant per ser aplicada per una entitat financera en la concessió de risc de crèdit, com per una empresa que vol conéixer la seva capacitat creditícia en front d'un nou projecte o inversió que vulgui empendre. / Hemos efectuado el estudio de las decisiones tomadas por las entidades financieras en las peticiones de financiación de un conjunto de empresas y su anàlisis, a posteriori, del éxito o el fracaso de éstas.
A través del análisis discriminante multivariante, siguiendo un modelo de Altman, hemos efectuado la búsqueda de una nueva función que nos fuese de utilidad para determinar de forma anticipada la solvencia de una muestra de pequeñas y medianas empresas familiares. Los resultados obtenidos muestran un elevado porcentaje de aciertos en la predicción de la morosidad futura de la muestra analizada. Hemos descubierto la importancia de la llamada zona gris, proporcionada por el modelo, en el que las PYMEs que ahí se sitúan requieren, además del tramo financiero, la valoración adicional del tramo cualitativo para la determinación de aprobación del riesgo crediticio solicitado.
El buen resultado conseguido nos ha confirmado la validez del modelo, como herramienta predictiva de solvencia empresarial, tanto para ser utilizada por una entidad financiera, como por una empresa, que desea conocer su capacidad crediticia ante un nuevo proyecto o inversión que desee emprender. / We have studied the procedure followed in the banks in the credit approval. We have done this, analysing adopted decissions by the lending institutions about loan applications from a collection of firms. In the same way we have done their analysis, a posteriori, of the success or bankruptcy of the small and medium enterprises.
Across diferent sorting criteria of companies, based in the multivariant discriminant analysis, has been carried out the research of a new model, whih was useful to determine the solvency in advance. The obtained results show a high percentage of success, over 95% of the sample in the prediction about future bad debtors. Besides, we have discovered the importance of the grey area, provided by the new model. The SME there placed request, besides financial section, the addional valuation of the quality section to determine the approval of credit risk applied.
This good result has confirmed to us the validity of a predictive tool of firms solvency, whether for a financial institution or for a company, which wants to know its credit capacity before new project or inversion.

Identiferoai:union.ndltd.org:TDX_UDL/oai:www.tdx.cat:10803/129727
Date17 December 2013
CreatorsPicanyol i Tarrés, Juan
ContributorsGallizo Larraz, José Luis, Universitat de Lleida. Departament d'Administració d'Empreses i Gestió Econòmica dels Recursos Naturals
PublisherUniversitat de Lleida
Source SetsUniversitat de Lleida
LanguageSpanish
Detected LanguageSpanish
Typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesis, info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Format257 p., application/pdf
SourceTDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess, ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Page generated in 0.0023 seconds