Return to search

Energieffektivisering genom installationstekniska lösningar : Tillämpat på ett projekterat modulhus i Alnarp med fokus på energianvändning inom ventilation med värmeåtervinning och solceller / Energy efficiency by technical solutions : Applied to a projected module house in Alnarp with focus on energy use in ventilation with heat recovery and photovoltaics

FN:s klimatpanel IPCC har tagit fram rapporter som visar att de närmaste årens agerande är avgörande för hur klimatförändringarna kommer att se ut. Energianvändningen världen över måste minska och en sektor som har en stor energianvändning är: bostads- och servicesektorn, 39 % av Sveriges totala energianvändning. I den här undersökningen granskades ett projekterat modulhus på 1 650,3 m2 beläget i Alnarp i Malmö, där syftet är att komma med energieffektiviserande åtgärder kopplade mot aktuell BBR. Granskningen av det kommer ske i VIP-Energy, genom simulering och optimering av installationstekniken. Kriterierna som undersöktes är från bedömningssystemet Miljöbyggnad 3.0 där målet på den här undersökningen var att nå GULD, vilket är de med högst krav. Eftersom vi spenderar ca 90 % av vår tid inomhus är det viktigt att inomhusklimatet är av god kvalitet, vilket innebär att en stor energiandel går till den delen. En annan viktig faktor är nyttjandet av solceller på byggnaden och användandet av solceller i Sverige ökar ständigt.   Olika ventilationsaggregat simulerades i IV Produkt Designer G305 och informationen som fåtts från det kunde sedan sättas in i VIP-Energy. Utöver utbyte av ventilationsaggregat granskas även de olika klimatskalen, värmesystem samt olika typer och storlekar på solcellsanläggningen. Energianvändningen för byggnaden jämförs sedan mot målet för Miljöbyggnad GULD på 48 kWh/m2 år. För den specifika byggnaden rekommenderas att välja ventilationsaggregatet Envistar Flex 400 med en solcellsanläggning på 225 m2 på byggnadens söderlutande tak. Om inte fjärrvärme skulle varit ett krav från beställaren hade rekommendationen varit att använda en värmepump istället som värmesystem.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-96234
Date January 2020
CreatorsTuvner, Jesper, Schindelar, Linnea
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för byggd miljö och energiteknik (BET), Linnéuniversitetet, Institutionen för byggd miljö och energiteknik (BET)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.002 seconds