Return to search

Näyttöön perustuvan hoitotyön osaaminen hoitotyöntekijöiden ja lähiesimiesten kuvaamana gerontologisessa hoitotyössä

Pro gradu tutkimuksessa tutkittiin gerontologiseen hoitotyöhön osallistuvien sairaanhoitajien, lähihoitajien ja lähiesimiesten asennetta, osaamista ja edistäviä ja estäviä tekijöitä näyttöön perustuvaa toimintaa kohtaan.
Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata ja selvittää yhden suuren kaupungin gerontologiseen hoitotyöhön osallistuvan hoitohenkilökunnan ja lähiesimiesten näyttöön perustuvaa asennetta, osaamista sekä näyttöön perustuvan hoitotyön edistäviä ja estäviä tekijöitä. Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa tietoa näyttöön perustuvan hoitotyön haasteista, jotta voidaan jatkossa kehittää näyttöön perustuvaa toimintaa gerontologisessa hoitotyössä. Tutkimuksen aineisto kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella, joka lähetettiin sähköpostitse henkilöstölle lähiesimiesten kautta (n=85). Vastausprosentti oli 9.9 %. Aineisto analysoitiin tilastollisesti SPSS ja Excel-ohjelmilla. Avoin kysymys analysoitiin kvantitatiivisella sisällön erittelyllä.
Tutkimuksen tuloksissa hoitohenkilökunnan ja lähiesimiesten asenteet näyttöön perustuvaa hoitotyötä kohtaan ovat positiiviset. Lähiesimiesten ja hoitohenkilökunnan tutkitun tiedon osaamista tulee edelleen vahvistaa ja työyksiköissä tulee tarkastella monipuolisten tietoyhteyksien ja – lähteiden mahdollisuuksia tutkitun tiedonhaun mahdollistamiseksi. Gerontologisessa hoitotyössä näyttöön perustuvan hoitotyön estäviä tekijöitä olivat tieteellisten tutkimusten heikko saatavuus ja elektronisten tietokantojen puuttuminen. Näyttöön perustuvan hoitotyön edistävänä tekijänä oli koulutusmahdollisuus.
Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää gerontologisessa hoitotyössä hoitajien ja lähiesimiesten osaamisen kehittämisessä. Tutkimus tuotti tietoa paikallisista hoitotyön olosuhteista, joita voidaan käyttää hyväksi gerontologisen hoitotyön kehittämisessä. Lisäksi tutkimustuloksia voidaan hyödyntää hoitotyön koulutuksessa ja sen kehittämisessä. Yhteiskunnan näkökulmasta on tärkeää huolehtia hoitotyöntekijöiden ja lähiesimiesten riittävästä osaamisesta hoidon vaikuttavuuden, kustannustehokkuuden ja tuloksellisuuden parantamiseksi.

Identiferoai:union.ndltd.org:oulo.fi/oai:oulu.fi:nbnfioulu-201602061140
Date08 February 2016
CreatorsOikarainen, K. (Kreeta)
PublisherUniversity of Oulu
Source SetsUniversity of Oulu
LanguageFinnish
Detected LanguageFinnish
Typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis, info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess, © Kreeta Oikarainen, 2016

Page generated in 0.0046 seconds