Return to search

Tuotannonohjaus Kemin kaivoksella ja mahdolliset kehitystarpeet tuotannon laajentuessa

Tässä tutkimuksessa määritetään laajamittainen tuotannonohjauksen käsite kaivosteollisuuden toimialalle. Työssä tutkitaan myös tuotannonohjausjärjestelmien soveltuvuutta kaivosteollisuuteen ja arvioidaan niiden tuomia mahdollisuuksia tiedon hallintaan ja tuotannollisen toiminnan tehostamiseen. Näitä tutkimusaiheita ei ole vielä vastaavalla laajuudella käsitelty kirjallisuudessa. Tuotannonohjaus ja tietojärjestelmien mahdollisuudet nähdään kohdeyrityksessä, Kemin kaivoksella olennaisina tutkimuskohteina muuttuvan tuotannollisen tilanteen takia.

Tutkimuksen ensimmäisenä tavoitteena on luoda kaivosteollisuuteen soveltuva tuotannonohjauksen viitekehys, jonka pohjalta voidaan määrittää työn tilaajan tuotannonohjauksen sisältö ja muodostaa kehitysehdotuksia ohjauksen tehostamiseksi. Työn toinen tavoite on kuvata kaupallisen tuotannonohjausjärjestelmän, Schneider Electricin Amplan toiminta ja arvioida sen soveltuvuus Kemin kaivokselle. Tavoitteet saavutetaan käyttämällä teoreettista näkökulmaa käytännön tutkimuksen pohjana.

Työn teoreettinen osa kuvaa kirjallisuustutkimuksen avulla tutkimukselle olennaisimpien aihepiirien, kaivostoiminnan, tuotannonohjauksen ja tuotannonohjausjärjestelmien teoreettisen taustan. Kaivosteollisuuteen sopiva tuotannonohjauksen viitekehys luodaan kirjallisuustutkimuksen ja suomalaisilla kaivoksilla tehtävän puolistrukturoidun haastattelututkimuksen avulla. Teoreettinen käsittely ja haastattelututkimus tukevat lisäksi Kemin kaivoksella tehtävää tapaustutkimusta, jossa haastattelujen ja havainnoinnin perusteella määritetään kaivoksen tuotannonohjausperiaatteet ja kehitysehdotukset. Amplan soveltuvuutta arvioidaan ensisijaisesti vertaamalla sen ominaisuuksia tapaustutkimuksen kehitysehdotuksiin.

Tutkimuksen tuloksena kaivosteollisuuteen on onnistuttu teoreettisesti soveltamaan yleisiä tuotannonohjausperiaatteita ja määrittämään tuotannonohjausjärjestelmien rooli ohjaustoiminnoissa. Tuotannonohjauksen määritelmä pitää sisällään prosessin, jolla kaivokset suunnittelevat ja toteuttavat tuotantotavoitteensa, seuraavat tuotantoa tunnuslukujen avulla ja pitävät yllä jatkuvan kehityksen prosessia. Tämä määritelmä laajentaa kaivosteollisuuteen liittyvää kirjallisuutta teollisuustalouden käsitteillä. Tuotannonohjausjärjestelmät ovat järjestelmiä integroivia sovelluksia, joiden rooli kaivosteollisuudessa on erityisesti jatkuvan kehityksen ja mittaamisen tukemisessa. Tiedon hallinnalla on suuri rooli kaivostoiminnan ohjauksessa, joten erilaisilla tiedon keruuseen ja analysointiin erikoistuneilla järjestelmillä on potentiaalia ohjauksen tehostamisessa. Työssä tuloksina saatu tuotannonohjauksen viitekehys ja tuotannonohjausjärjestelmien käsittely ovat sisällöltään yleisiä kokonaisuuksia ja niiden soveltaminen on mahdollista myös muihin käytännön kohteisiin.

Kemin kaivokselle merkittävimmät tutkimustulokset ovat tuotannonohjauksen kehitysehdotukset sekä tutkimukseen esivalitun tuotannonohjausjärjestelmän, Amplan soveltuvuusarvio. Standardin tuotannonohjauksen luominen on yksi olennaisimmista asioista tuotannonohjauksen kehityksessä, sillä prosessimaisuuden kasvattaminen parantaa ohjaustoimintojen hallittavuutta, ennustettavuutta ja mitattavuutta. Muun muassa tiedon hallinnan standardointi on edellytys Amplan toimivuudelle kaivoksella. Tapaustutkimuksen tulokset ovat periaatteiltaan sovellettavissa myös muuhun teollisuuteen, sillä tulokset on luotu yleistä näkökulmaa (teoreettista viitekehystä) soveltaen.

Identiferoai:union.ndltd.org:oulo.fi/oai:oulu.fi:nbnfioulu-201312041956
Date20 January 2014
CreatorsAnkkuri, T. (Toni)
PublisherUniversity of Oulu
Source SetsUniversity of Oulu
LanguageFinnish
Detected LanguageFinnish
Typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis, info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess, © Toni Ankkuri, 2013

Page generated in 0.002 seconds