Return to search

Sosiaalisen median hyödyntäminen metsästyksessä Suomessa

Metsästys on yksi vanhimmista inhimillisen kulttuurin muodoista ja ajan myötä sen harjoittamisen luonne on muuttunut enemmän vapaa-ajan harrasteeksi kuin elinehdoksi. Myös yhteiskunta, metsästyksen asema yhteiskunnassa ja asenteet sitä kohtaan ovat muuttuneet. Muutokset ovat luoneet tarvetta keskustelulle ja vaikuttamiskanaville, mutta myös mahdollistaneet uusia hyödyntämisen tapoja metsästyksen tueksi.

Yksi potentiaalisista ja metsästystä tukevista teknologisista innovaatioista on sosiaalinen media laajassa kokonaisuudessaan. Sosiaalinen media on uudistanut tapoja hyödyntää internetiä enemmän käyttäjälähtöisesti. Sosiaalinen media voidaan jakaa kahdeksaan kanavaan: keskustelufoorumit, wikit, blogit, mikroblogit, sosiaaliset verkostopalvelut, sisällönjakamiseen erikoistuneet palvelut sekä Podcastit ja virtuaalimaailmat.

Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää sosiaalisen median hyödyntämisen nykytilaa metsästyksessä Suomessa. Sosiaalisen median hyödyntämistä on tutkittu rajatusti harrastuksissa ja erityisesti metsästyksessä. Tutkielman tavoitteena oli vastata kahteen kysymykseen:

- Mitä sosiaalisen median kanavia hyödynnetään metsästyksen tukena?

- Miten sosiaalista mediaa hyödynnetään metsästyksen tukena?

Tutkimusaineistoa analysoitiin aineistolähtöisen laadullisen sisällönanalyysin avulla. Päälähteenä aineistolle toimi Erälle.net -keskustelufoorumi, jonka lisäksi käytettiin muiden sosiaalisen median kanavien sisältämiä metsästysaiheisia sivuja. Tutkimusaineistosta tehtyjä löydöksiä peilattiin kerättyyn aineistoon sosiaalisen median hyödyntämisestä muissa konsepteissa.

Tutkimustulokset osoittivat metsästäjien hyödyntävän sosiaalisen median kanavia monipuolisesti. Tutkielman teon ohessa ainoastaan podcastien ja virtuaalimaailmojen käytöstä ei löytynyt viitteitä. Metsästäjät hyödynsivät sosiaalista mediaa kuuden kategorian mukaisesti, jotka olivat kaupankäynti, vaikuttaminen, tiedonjako, tiedonhaku, yhteisön kehittäminen ja itseilmaisu. Tämä tutkielma on luotu pohjaksi aihetta syventäville jatkotutkimuksille, jotka voivat kehittää sosiaalisen median hyödyntämistä metsästyksessä ja muissa harrastuksissa eteenpäin.

Identiferoai:union.ndltd.org:oulo.fi/oai:oulu.fi:nbnfioulu-201311261930
Date17 January 2014
CreatorsKylmänen, A. (Antti)
PublisherUniversity of Oulu
Source SetsUniversity of Oulu
LanguageFinnish
Detected LanguageFinnish
Typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis, info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess, © Antti Kylmänen, 2013

Page generated in 0.0016 seconds