Return to search

Interaktiva skrivtavlor i matematikundervisning : Lärares reflektioner kring den pedagogiska, didaktiska samt varierade användningen av interaktiva skrivtavlor i matematikundervisningen. / Interactive Whiteboards in mathematics education : Teachers reflections regarding pedagogical, didactic and variated usage of Interactive Whiteboards in mathematics education.

Detta är en studie där lärares beskrivningar kring användandet av den interaktiva skrivtavlan (IST) i matematikundervisningen lyfts fram genom semistrukturerade intervjuer. Utifrån tidigare forskning skapades tre kategorier som representerar de användningsområden som hittades för den interaktiva skrivtavlan. Dessa tre kategorier användes sedan för att analysera intervjusvaren från informanterna. Kategorierna som togs fram var pedagogik, didaktik och variation. Genom intervjuerna med fyra lärare framkom det att lärarna hade en generellt positiv inställning gentemot IST och att den användes frekvent samt att det fanns många användningsområden för den interaktiva skrivtavlan i matematikundervisningen. Slutsatserna blev att IST bidrar till variation i matematikundervisning och kan nå flera olika inlärningsstilar om lektionerna planeras didaktiskt med detta i åtanke. IST blir ett pedagogiskt verktyg eftersom det förtydligar undervisningsinnehållet, bidrar till diskussioner och ett interagerande mellan elever och lärare kring det som visas upp på tavlan. Lärarna kunde även få utökad utbildning kring användandet av IST för att kunna utveckla de potentiella användningsområdena inom matematik som ännu inte används på grund av bristfällig utbildning.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:mdh-48746
Date January 2020
CreatorsKusserow, Ida, Enehöjd, Frida
PublisherMälardalens högskola, Akademin för utbildning, kultur och kommunikation, Mälardalens högskola, Akademin för utbildning, kultur och kommunikation
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
RelationLÄRARUTBILDNINGEN,

Page generated in 0.0023 seconds