Return to search

Understanding the formulation of business strategy in luxury firms, a mixed methods research including external market factors and internal managerial perspectives

Abstract
This Thesis is a research about the concept of luxury and its relationship to strategic Management.
Motivations.
The driver behind the elaboration of this study is to explore the complexity involved in managing luxury firms, and particularly the process of business strategy formulation. The research has been extensive in the case of the state of the art and the research phase. Nevertheless, the author acknowledges that his experience both as a business lecturer (postgraduate level) and as a private consultant has influenced the ability to gather further insights into this research. The ultimate motivation of this research is to contribute to academic work and business practice by providing a theoretical framework to help executives to formulate the business strategy of a luxury firm. Structure.
This work is organized into three main parts. The first part is an introduction to the concept of luxury. It also provides the state of the art with a short view on the historical evolution of such concept, the luxury market and review of consumer behavior literature. This part also provides the analysis of the relationship between luxury and management and it justifies the need of a managerial perspective. As a conclusion this first part provides the rationale behind the need of a management approach to luxury. The second part defines the hypothesis of this Thesis, a framework to formulate the business strategy of a luxury firm. This part also defines the mixed method research conducted, which entails a quantitative and qualitative analysis, and the findings of the research phase. Based on these results this part explores the viability of a business model and the limitations of such model. In the third part the model proposed is redefined taking into account the lessons of the research phase. And hence it is proposed a definitive version of the framework.
Objectives.
Two are the main goals of this study: To evaluate the state of the art in the field of luxury and particularly its relationship with business strategy and To define the basis for a model to improve the process of business strategy formulation for luxury firms. / Introducción.
Esta tesis es una investigación sobre el concepto de lujo y su relación con la teoría de dirección estratégica.
Motivaciones.
La principal motivación detrás de la elaboración de este estudio es explorar la complejidad implicada en la gestión de las firmas de lujo, y en particular el proceso de formulación de la estrategia de negocio. La investigación ha sido extensa en el caso del estado del arte y en la fase de investigación. No obstante, el autor reconoce que su experiencia como profesor en escuelas de negocio (nivel de postgrado) y como consultor privado han influido en la capacidad de reunir más conocimientos en esta investigación. La motivación última de esta investigación es contribuir al trabajo académico y la práctica empresarial, proporcionando un marco teórico para ayudar a los ejecutivos a formular la estrategia de negocio de una empresa de lujo.
Estructura.
Este trabajo está organizado en tres partes principales. La primera parte es una introducción al concepto de lujo. Aquí se proporciona el estado del arte con una breve visión sobre la evolución histórica de dicho concepto, el mercado de lujo y la revisión de la literatura sobre comportamiento de los consumidores. Esta parte también proporciona el análisis de la relación entre el lujo y la gestión. Como conclusión de esta primera parte se exponen las razones detrás de la necesidad de un enfoque de gestión de lujo. La segunda parte define la hipótesis de esta tesis, un marco teórico para formular la estrategia de negocio de una empresa de lujo. Esta pieza también define el método mixto de investigación llevado a cabo, lo que implica un análisis cuantitativo y cualitativo. En los resultados de esta segunda fase de investigación se explora la viabilidad del modelo y sus limitaciones. En la tercera parte se propone un modelo redefinido en base a las lecciones obtenidas en la fase de investigación, proporcionando una versión definitiva del marco.
Objetivos.
Dos son los objetivos principales de este estudio. Uno, evaluar el estado del arte en el campo del lujo y sobre todo su relación con la estrategia de negocio. Y dos, definir las bases de un modelo para mejorar el proceso de formulación de la estrategia de negocios para firmas de lujo. / Introducció.
Aquesta tesi és una investigació sobre el concepte de luxe i la seva relació amb la teoria de direcció estratègica.
Motivacions.
La principal motivació darrere de l'elaboració d'aquest estudi és explorar la complexitat implicada en la gestió de les firmes de luxe, i en particular el procés de formulació de l'estratègia de negoci. La investigació ha estat extensa en el cas de l'estat de l'art i en la fase d'investigació. No obstant això, l'autor reconeix que la seva experiència com a professor en escoles de negoci (nivell de postgrau) i com a consultor privat han influït en la capacitat de reunir més coneixements en aquesta investigació. La motivació última d'aquesta investigació és contribuir al treball acadèmic i la pràctica empresarial, proporcionant un marc teòric per ajudar els executius a formular l'estratègia de negoci d'una empresa de luxe.
Estructura.
Aquest treball està organitzat en tres parts principals. La primera part és una introducció al concepte de luxe. Aquí es proporciona l'estat de l'art amb una breu visió sobre l'evolució històrica d'aquest concepte, el mercat de luxe i la revisió de la literatura sobre comportament dels consumidors. Aquesta part també proporciona l'anàlisi de la relació entre el luxe i la gestió. Com a conclusió d'aquesta primera part s'exposen les raons darrere de la necessitat d'un enfocament de gestió de luxe. La segona part defineix la hipòtesi d'aquesta tesi, un marc teòric per formular l'estratègia de negoci d'una empresa de luxe. Aquesta peça també defineix el mètode mixt de recerca dut a terme, el que implica una anàlisi quantitativa i qualitativa. En els resultats d'aquesta segona fase d'investigació s'explora la viabilitat del model i les seves limitacions. A la tercera part es proposa un model redefinit en base a les lliçons obtingudes en la fase d'investigació, proporcionant una versió definitiva del marc.
Objectius.
Dos són els objectius principals d'aquest estudi. Un, avaluar l'estat de l'art en el camp del luxe i sobretot la seva relació amb l'estratègia de negoci. I dos, definir les bases d'un model per millorar el procés de formulació de l'estratègia de negocis per a firmes de luxe. / Millán Planelles, D. (2017). Understanding the formulation of business strategy in luxury firms, a mixed methods research including external market factors and internal managerial perspectives [Tesis doctoral]. Universitat Politècnica de València. https://doi.org/10.4995/Thesis/10251/78296

Identiferoai:union.ndltd.org:upv.es/oai:riunet.upv.es:10251/78296
Date27 February 2017
CreatorsMillán Planelles, David
ContributorsAlbors Garrigós, José, Universitat Politècnica de València. Facultad de Administración y Dirección de Empresas - Facultat d'Administració i Direcció d'Empreses
PublisherUniversitat Politècnica de València
Source SetsUniversitat Politècnica de València
LanguageEnglish
Detected LanguageSpanish
Typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesis, info:eu-repo/semantics/acceptedVersion
Rightshttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/, info:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0032 seconds