Return to search

El parlar del Pallars Sobirà i la Vall Fosca

L'objectiu d'aquesta tesi és el de realitzar una descripció lingüística detallada dels parlars que conformen el Pallars Sobirà i la Vall Fosca des del punt de vista de la geolingüística. Les característiques pròpies de la comarca, amb una última població autòctona i endogàmica molt envellida, han descartat el mètode sociolingüístic d'anàlisi; de manera que aquesta tesi deixa constància del parlar tradicional d'aquestes comarques abans de l'arribada de les darreres onades d'immigració i també dels actuals mitjans de comunicació en català estàndard.
El treball es composa dels apartats que habitualment han delimitat l'anàlisi lingüístic: vocalisme tònic i àton, morfologia nominal i verbal i, finalment, un important apartat de lèxic que mostra la novetat d'haver-se obtingut sense l'ús de qüestionaris.
Ja per acabar, exposem un concís apartat de mapes que donen una idea de l'estat de vacil·lació actual que presenta la zona estudiada, i de la dificultat d'establir isoglosses en unes comarques on intervenen diversos factors d'influència externs. / El objetivo de esta tesis es el de realizar una descripción lingüística detallada de las hablas que conforman el Pallars Sobirà y la Vall Fosca desde el punto de vista de la geolingüística. Las características propias de la comarca, con una última población autóctona y endogámica muy envejecida, han descartado el método sociolingüístico de análisis; por lo que esta tesis deja constancia del habla tradicional de estas comarcas antes de la llegada de las últimas oleadas de inmigración y también de los actuales medios de comunicación en catalán estándar.
El trabajo se compone de los apartados que habitualmente han delimitado el análisis lingüístico: vocalismo tónico y átono, morfología nominal y verbal y, finalmente, un importante apartado de léxico que muestra la novedad de haberse obtenido sin el uso de cuestionarios.
Ya para terminar, exponemos un escueto apartado de mapas que dan una idea del estado de vacilación actual que presenta la zona estudiada, y de la dificultad de establecer isoglosas en unas comarcas donde intervienen varios factores de influencia externos. / The goal of this doctoral dissertation is to carry out a detailed linguisticc description of the language varieties that constitute the Pallars Sobirà and Vall Fosca regions from a geolinguistic point of view. The specific features of this area, with a reduced ageing and endogamic autochtonous population, advise against adopting a sociolinguistic approach to the study; thus, this dissertation leaves a record of the traditional linguistic variety of these comarques before the arrival of the latest migratory waves, as well as of the current media outlets in which standard Catalan is used.
The study is composed of the sections that have traditionally comprised the linguistic analysis of a language variety: tonic and atonic vowels, noun and verb morphology and, finally, an important lexical section that is innovative in that it has been obtained without the use of questionnaires.
Finally, we provide a detailed maps section that gives us an idea of the current unstable state of the studied area, and the difficulties encountered in establishing isoglosses in territories influenced by several external factors.

Identiferoai:union.ndltd.org:TDX_UDL/oai:www.tdx.cat:10803/385741
Date05 February 2016
CreatorsBeà Pons, Isaac
ContributorsPueyo, Miquel, 1957-, Sistac i Vicén, Ramon, Universitat de Lleida. Departament de Filologia Catalana
PublisherUniversitat de Lleida
Source SetsUniversitat de Lleida
LanguageCatalan
Detected LanguageSpanish
Typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesis, info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Format531 p., application/pdf
SourceTDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
RightsL'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/, info:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0021 seconds