Return to search

Leimautuminen osana asiakkaan arvonluontiprosessia digitaalisessa terveyspalvelussa:tapaus mielenterveystalo.fi

Tämän tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää, miten leimautuminen voi ilmetä asiakkaan arvonluontiprosessissa digitaalisessa terveyspalvelussa. Asiakkaan arvonluontiprosessia ja leimautumisen merkitystä arvonluontiprosessissa ei ole aikaisemmin tutkittu digitaalisen terveyspalvelun kontekstissa, vaikka asiakkaan kokemalla leimautumisella on huomattu olevan usein negatiivisia vaikutuksia asiakkaan käyttäytymiseen. Digitaalisten terveyspalveluiden kehittämisessä on tärkeä ymmärtää asiakkaan arvonluontiprosessia, jotta palveluita voidaan kehittää paremmin asiakkaan tarpeita vastaaviksi.

Asiakkaan arvonluontiprosessia tutkitaan arvoalueiden ja asiakkaan arvon ulottuvuuksien näkökulmasta. Koska arvonluontiprosessia digitaalisten terveyspalveluiden kontekstissa on tutkittu vähän, teoreettisen viitekehyksen muodostamisessa hyödynnetään arvonluontiin liittyvää tutkimusta myös muiden toimialojen kontekstissa. Leimautumista pyritään kirjallisuuskatsauksessa kuvaamaan aikaisempaa palvelututkimusta sekä sosiaalipsykologiaa käsittelevää kirjallisuutta yhdistelemällä.

Empiirinen tutkimus on toteutettu laadullisena tapaustutkimuksena, jossa tapauksena on Helsingin ja Uudenmaan Sairaanhoitopiirin ylläpitämä Mielenterveystalo-verkkopalvelu. Aineistonkeruumenetelmänä on käytetty teemahaastatteluja, päiväkirjamenetelmää sekä ääneen ajattelun menetelmää. Tutkimukseen osallistui yhdeksän 20–29 vuotiasta nuorta aikuista, jotka ovat Mielenterveystalon uusia asiakkaita. Aineiston analyysi on toteutettu teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä hyödyntäen.

Tämän tutkimuksen perusteella asiakkaan arvonluontiprosessi digitaalisessa terveyspalvelussa perustuu asiakkaan itsenäiseen arvonluontiin, mutta myös kollektiiviseen arvonluontiin asiakkaiden kesken (C2C) sekä arvon yhteisluontiin palveluntarjoajan kanssa (B2C). Asiakkaan arvolla on utilitaristinen, hedonistinen, sosiaalinen ja episteeminen ulottuvuus. Leimautumista voi ilmetä itsenäisen arvonluonnin, yhteisluonnin sekä kollektiivisen arvonluonnin yhteydessä. Arvon ulottuvuuksien näkökulmasta leimautumista voi ilmetä asiakkaan hedonistisen ja sosiaalisen arvoulottuvuuden yhteydessä. Tutkimustulokset osoittavat, että kaikki asiakkaat eivät välttämättä tunne leimautumista samassa tilanteessa, sillä leimautumisen tunne on subjektiivinen.

Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää erilaisten digitaalisten terveyspalveluiden asiakaslähtöisessä kehittämisessä, sillä tutkimus antaa hyödyllistä tietoa asiakkaan arvonluontiprosessista, jonka ymmärtäminen on asiakaslähtöisten palveluiden kehittämisen lähtökohta. Tapaustutkimuksen tuloksia on tarkoitus kuvata syvällisesti, jolloin tavoitteena ei ole tutkimustulosten laaja yleistäminen.

Identiferoai:union.ndltd.org:oulo.fi/oai:oulu.fi:nbnfioulu-201610062899
Date11 October 2016
CreatorsLuukkainen, P.-M. (Pia-Maria)
PublisherUniversity of Oulu
Source SetsUniversity of Oulu
LanguageFinnish
Detected LanguageFinnish
Typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis, info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess, © Pia-Maria Luukkainen, 2016

Page generated in 0.0016 seconds