Return to search

Efterfrågan på revisionsbyråernas tjänster för företag utan revisionsplikt : En studie om varför revisions- eller rådgivningstjänster efterfrågas

Titel: Efterfrågan på revisionsbyråernas tjänster för företag utan revisionsplikt. En studie om varför revisions- eller rådgivningstjänster efterfrågas. Bakgrund: Revisionsplikten avskaffades för de minsta företagen i Sverige 2010. Ett motiv bakom denna lagändring var att de minsta företagen skulle kunna få välja vilka revisions- och rådgivningstjänster de har behov av. Tidigare studier har gjorts i utländska företag för att se på varför företag anlitar en revisionsbyrå trots att det inte längre är lagstadgat. Vi vill utifrån detta studera varför företag i Sverige anlitar en revisionsbyrå för antingen revisions- eller rådgivningstjänster trots att de inte behöver det enligt lag. Syfte: Syftet med denna studie är att beskriva efterfrågan på revisionsbyråernas tjänster för de minsta företagen som går under gränsen för revisionsplikten. För att därefter skapa förståelse för varför företagen efterfrågar antingen revision eller rådgivning från revisionsbyråerna och utveckla en modell kring möjliga samband. Problemformulering: Hur kan efterfrågan på revisionsbyråernas tjänster förklaras för företag utan revisionsplikt? Metod: I denna studie har en kvalitativ undersökningsmetod använts med en abduktiv ansats. Primärdatan har samlats in genom besöksintervjuer hos både revisionsbyråer och företag utan revisionsplikt för att besvara vår frågeställning. Resultat: Vi har i denna studie kommit fram till att företag utan revisionsplikt efterfrågar rådgivning från en revisionsbyrå, främst operativ rådgivning. Denna efterfråga beror på att kompetensen saknas i företaget, vilket en revisionsbyrå kan tillföra. Respondenterna anser att en revisionsbyrå skapar en trygghet för både en själv och utomstående part, då den ekonomiska informationen blir korrekt utförd och därmed går att lita på.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hh-26007
Date January 2014
CreatorsMårtensson, Emma, Andreasson, Patrik
PublisherHögskolan i Halmstad, Sektionen för ekonomi och teknik (SET), Högskolan i Halmstad, Sektionen för ekonomi och teknik (SET)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0022 seconds