Return to search

"Barn är kloka och förstår kanske mer än vad vi tror" : En kvalitativ studie om förskolepedagogers tankar kring samtal om mobbning och utanförskap / "Children are wise and may understand more than we think" : A qualitative study of preschooleducators thoughts on the discourse about bullying and exclusion

Syftet med denna studie är att undersöka förskolepedagogers tankar kring samtal om mobbning och utanförskap i relation till förskolan. Tre stycken frågeställningar har legat till grund för studien: Vilka uppfattningar har pedagoger kring mobbning och utanförskap i relation till förskolebarn? Vilka tankar har pedagoger i förskolan kring betydelsen av att samtala om mobbning och utanförskap? Vad har pedagoger i förskolan för erfarenheter av att samtala om mobbning och utanförskap med varandra och med barn? För att besvara dessa frågeställningar genomfördes kvalitativa intervjuer med förskolepedagoger. Efter genomförda intervjuer bearbetades data och de tankar och åsikter som framkommit kunde kategoriseras i fyra avsnitt: Pedagogers tankar kring mobbning och utanförskap, Förebyggande arbete och pedagoger som förebilder, Samtal inom arbetslaget och Att samtala med barn. Resultatet visade att samtliga pedagoger ansåg att mobbning och utanförskap förekommer inom förskolan men att detta främst handlar om de äldre barnen. En annan aspekt som nämndes under intervjuerna var vikten av att vara en förebild för barnen och att agera på ett sätt som förmedlar en positiv anda. Resultatet visade även att förskolepedagogerna arbetade aktivt med frågor som rör barns sociala tillvaro på förskolan. I samtal med barnen beskrev pedagogerna hur de valde att fokusera på att förmedla värderingar och empati. Dessa bitar kunde mycket väl diskuteras och fångas upp med hjälp av litteratur, Värdepedagogik och metoden Kompissolen. Studien visar att förskolepedagoger arbetar aktivt med samtal kring ämnen som skulle kunna identifieras som mobbning och utanförskap, men att de inte använder sig av dessa begrepp. De väljer istället att tala om barns utsatthet. Under studiens genomförande väcktes tankar kring huruvida begreppen mobbning och utanförskap borde användas i förskolan och vilken förståelse förskolebarn har av dessa termer.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-48588
Date January 2015
CreatorsHaraldsson, Jenny, Hansen, Josefin
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för utbildningsvetenskap (UV), Linnéuniversitetet, Institutionen för utbildningsvetenskap (UV)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0023 seconds