Return to search

Toiminnan jatkuvuutta koskevan tilintarkastusraportoinnin vaikutus asiakkaan konkurssin todennäköisyyteen ja tilintarkastajan vaihtamiseen

Tämä Pro gradu käsittelee kahta tutkimusongelmaa. Ensinnäkin tarkoituksena on selvittää, lisääkö toiminnan jatkuvuuden epävarmuuden raportointi tilintarkastusasiakkaan konkurssin todennäköisyyttä, eli onko raportoinnilla itseään ennustava vaikutus. Lisäksi tarkoituksena on selvittää, lisääkö toiminnan jatkuvuuden raportointi todennäköisyyttä, että asiakas vaihtaa tilintarkastajaa. Kaiken kaikkiaan tavoitteena on selvittää, menettävätkö tilintarkastajat asiakkaita ja sen myötä tulevaisuuden palkkioita toiminnan jatkuvuuden raportoinnin takia. Jos pelko palkkioiden menettämisestä vaikuttaa raportointipäätökseen, pelkästään usko raportoinnin vaikutuksiin saattaa tällöin vaarantaa tilintarkastajien riippumattomuuden. Pro gradun yhtenä tavoitteena onkin pystyä osoittamaan, onko pelolle todellisuudessa aihetta suomalaisessa tilintarkastusympäristössä.

Pro gradun empiirisessä osiossa aineiston valinta ja tutkimusmenetelmät mukailevat pitkälti Careyn, Geigerin ja O’Connellin (2008) australialaista tutkimusta, johon myös Ruotsissa toteutettu Svanbergin ja Öhmanin (2014) tutkimus pohjautuu. Tutkimukseen kerätään yritykset vastinparimenetelmää käyttäen. Tutkimusaineisto koostuu suomalaisista yksityisistä osakeyhtiöistä. Aineisto kerätään Suomen Asiakastieto Oy:n ylläpitämästä Voitto+ -tietokannasta sekä Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämästä Virre-tietopalvelusta. Pro gradun molempia tutkimusongelmia tutkitaan logistisen regressioanalyysin avulla. Tilastolliset testit suoritetaan IBM SPSS Statistics 23 -ohjelmalla.

Tämän tutkimuksen tulokset osoittavat, että toiminnan jatkuvuuden raportointi lisää asiakkaan konkurssiin ajautumisen todennäköisyyttä sekä tilintarkastajan vaihtamisen todennäköisyyttä. Tulosten perusteella voidaan päätellä, että suomalaisessa kontekstissa tilintarkastajat menettävät asiakkaita ja sen myötä tulevaisuuden palkkioita toiminnan jatkuvuuden raportoinnin seurauksena. Näin ollen raportointivirheet voivat koitua erittäin kalliiksi tilintarkastajille. Tämän vuoksi toiminnan jatkuvuuden arviointiin ja raportointiin tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota tilintarkastajien työssä raportointivirheiden minimoimiseksi. On lisäksi aiheellista tutkia, onko toiminnan jatkuvuuden arviointiin käytettävät menetelmät optimaalisia ja onko niitä mahdollista kehittää. Myös raportointivirheiden vaikutukset pitäisi pystyä minimoimaan esimerkiksi lainsäädännön ja ohjeistusten avulla.

Tutkimuksen tulokset ovat yleistettävissä koskemaan toiminnan jatkuvuuden raportointia ja sen seurauksia tilanteissa, joissa tilintarkastusasiakkaana on heikossa taloudellisessa tilanteessa oleva yksityinen osakeyhtiö. Tulosten voidaan olettaa olevan yleistettävissä Suomen lisäksi myös muissa samankaltaisissa tilintarkastusympäristöissä. Muutokset lainsäädännössä ja ohjeistuksissa saattavat vaikuttaa toiminnan jatkuvuuden raportointiin ja sen seurauksiin, joten merkittävät muutokset tilintarkastusympäristössä voivat vaikuttaa tulosten yleistettävyyteen.

Identiferoai:union.ndltd.org:oulo.fi/oai:oulu.fi:nbnfioulu-201606072437
Date13 June 2016
CreatorsJääskö, J. (Jenni)
PublisherUniversity of Oulu
Source SetsUniversity of Oulu
LanguageFinnish
Detected LanguageFinnish
Typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis, info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess, © Jenni Jääskö, 2016

Page generated in 0.0867 seconds