Return to search

Att förstå matematiska begrepp i enkommunikativ kontext. : En kvalitativ studie om elevers begreppsanvändning vida rbete med laborativt material.

Elever i svenska skolan har uttryckt att mer tid för kommunikation mellan varandra behövs för att skapa bättre förståelse för matematiska begrepp. Forskning visar att matematikundervisningen pendlar mellan två språk, vardagligt och matematiskt. Får elever inte möjlighet att använda och förstå det matematiska språket skapar detta svårigheter för dem att förstå språket som presenteras i läroböckerna. Denna studie har som syfte att undersöka hur elevers begreppsförmåga kan stöttas i en kommunikativ kontext inom matematik. Studiens resultat presenterar empiri som är insamlad i en årskurs fyra med 20 elever via videodokumentation. Empirin är analyserad utifrån en innehållsanalys samt att vi genomfört en samtalsanalys. Resultatet är tudelat och presenterar hur eleverna visar förståelse för matematiska begrepp i ett laborativt arbetssätt samt på vilka sätt muntlig kommunikation från lärare och elever kan stötta elevernas begreppsanvändning. Det som kommer presenteras är att eleverna visar förståelse för matematiska begrepp med hjälp av vardagliga och matematiska förklaringar. Det presenteras även att begreppsanvändning stöttas med hjälp av vägledande frågor från läraren, omformuleringar från eleverna och genom att eleverna skapar en gemensam förståelse. Slutsatsen av studien är att muntlig kommunikation stöttar elevernasbegreppsanvändning och med hjälp av laborativt material kan de visa sin förståelse för matematiska begrepp genom att uttrycka sig vardagligt eller matematiskt. Studiens didaktiska implikation i relation till lärarprofessionen är att studien kan bidra till förståelse för hur en kommunikativ kontext och laborativt material samspelar för att stötta elevernasbegreppsanvändning. En kunskapslucka som hade varit intressant och viktig att undersöka är vilka uppfattningar elever skapar om matematiska begrepp utifrån färdigt laborativt material respektive egenskapat laborativt material.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hh-37335
Date January 2018
CreatorsShulemaja, Besfort, Stenberg, Karljohan
PublisherHögskolan i Halmstad, Akademin för lärande, humaniora och samhälle, Högskolan i Halmstad, Akademin för lärande, humaniora och samhälle
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.002 seconds