Return to search

En studie om hållbart boende, innovativa lösningar och miljöcertifieringar. / A study of sustainable housing, innovative solutionsand environmental certifications.

Boverket höjer kraven på hållbart byggande och från och med 2022 finns det krav på att varje byggnad med bygglov ska upprätta en klimatdeklaration. Studien har undersökt den bakomliggande kunskapen kring att bo hållbart. De som säger sig bo och leva hållbart, hur medvetna är de kring de val de gör och hur dessa påverkar miljön? EU-kommissionen har ett ramverk och det finns flertalet certifieringar som talar om hur miljövänligt ett boende är, dels att leva i och dels att bygga boendet. En kvalitativ metod har valts och genom intervjuer med personer som har gedigen kunskap och utbildning om hållbart boende och byggande kombinerat med personer utan utbildning och ett starkt egenintresse vill vi ta reda på hur de använder sig av dessa certifieringar eller andra lösningar för att uppnå ett miljövänligt boende. Våra respondenter var eniga och ifrågasatte dessa certifieringar till vår förvåning. De var övertygade om att det går att göra mer, och bättre, för miljön genom att pressa gränserna och inte nöja sig med en certifiering- när det går att göra mer. De visade på luckor i processen till certifiering som från utsidan ser bra ut men faktiskt inte är det mest optimala för miljön. Våra respondenters kunskap är beundransvärd och medvetenheten kring varje val i byggprocessen är imponerande. Det är slående hur stor kunskap de besitter, kunskap som bör spridas och utnyttjas. Små val i byggprocessen och i det dagliga livet gör stor skillnad för vår miljö. Men för den som inte besitter eller, vet var kunskapen ska inhämtas kan det kännas som en stor process. Resultatet i denna studie är något som  förhoppningsvis ska kunna berika och vara en intressant läsning för alla, från den som precis börjat fundera på att källsortera till personen som lever självförsörjande off-grid.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:mau-43860
Date January 2021
CreatorsSebastian, Siljö, Sandra, Winberg
PublisherMalmö universitet, Malmö högskola, Institutionen för Urbana Studier (US), Malmö universitet, Malmö högskola, Institutionen för Urbana Studier (US)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.002 seconds