Return to search

Ambulanspersonalens erfarenhet av att bemöta närstående där hjärt-lungräddning avbrutits i hemmet – en fenomenografisk studie

Bakgrund: I Europa drabbas, årligen, ca 275 000 personer av hjärtstopp utanför sjukhus. Hjärtstopp är ett tillstånd som bedöms av ambulanspersonal enligt fastställda behandlingsriktlinjer. Tillståndet behandlas med hjärt- och lungräddning enligt gällande algoritm för den specifika regionen. I algoritmen finns även kriterier för när hjärt- och lungräddning kan avbrytas. Anhörig definieras som person inom familjen eller de närmaste släktingarna. Närstående definieras som en person den enskilde anser sig ha en nära relation till. Samspelet mellan närstående och vårdpersonal är i mångt och mycket beroende av vårdpersonalens agerande och hur vårdpersonalen uppfattar den närståendes del i vårdandet. Syfte: Syftet är att beskriva ambulanspersonalens uppfattnigar av att bemöta närstående där hjärt-lungräddning avbrutits på plats i hemmet. Metod: Studien har genomförts med kvalitativ design med fenomenografisk ansats, då syftet bestod av att undersöka hur ambulanspersonal uppfattar och erfar ett fenomen. Data samlades in genom semistrukturerade intervjuer med ambulanspersonal. Resultat: Fyra beskrivningskategorier erhölls om ambulanspersonalens uppfattning av att bemöta närstående när hjärt-lungräddning avbrutits på plats i hemmet: Att förklara och informera, Att möta individens behov, Den känslomässiga påverkan, samt Erfarenhetens betydelse. Slutsats: Ambulanspersonalen lägger sig vid att förklara och informera om situationen för närstående. Personalen är också mån om att se och möta de unika behov närstående har. Det föreligger en känslomässig påverkan hos personalen som främst visar sig när unga eller personer i liknande livssituation drabbas. Erfarenhet av situationen påverkar personalens vana att handskas med situationen och i förlängningen skänker ett lugn i bemötandet gentemot närstående.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-69864
Date January 2018
CreatorsJönsson, Niklas, Lysell, Simon
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV), Linnéuniversitetet, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
RelationNiklas Jönsson

Page generated in 0.0024 seconds