Return to search

Mot ett intergrerat samhälle : En kvalitativ studie om hur två kommuner i Sverige arbetar mot den socioekonomiska bostadssegregationen

Studiens syfte har varit att undersöka hur två kommuner i Sverige arbetar mot den socioekonomiska bostadssegregationen. Under problemformuleringen framkommer det att bostadssegregationen är en problematik som blir allt mer tydlig i samhället men att kommuner har makt att påverka detta genom sin planering. Utifrån detta formulerades frågeställningarna:   Hur definierar kommunerna ordet segregation? Hur ser variationerna ut i kommunernas arbete ut för att motverka den socioekonomiska bostadssegregationen?   Den tidigare forskning som nämns i studien visar på att kommuner ofta fokuserar på integration i utsatta områden, men att det egentligen är hela staden som bidrar till segregationen. Lösningar på problematiken sägs vara att blanda boendeformer och skapa mötesplatser i kommunen, vilket även är lösningar som nämns av kommunerna.   För att nå studiens syfte genomfördes kvalitativa intervjuer som visar på att kommunerna uppfattar segregation på olika sätt. Hur de väljer att arbeta med frågan i deras planering framgår i resultatdelen och avslutningsvis jämförs kommunernas arbete mot varandra.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:kau-69192
Date January 2018
CreatorsLundin, Nina, Johansson, Astrid
PublisherKarlstads universitet, Institutionen för geografi, medier och kommunikation (from 2013), Karlstads universitet, Institutionen för geografi, medier och kommunikation (from 2013)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0024 seconds