Return to search

ATT MÖTA DÖDEN SOM UNG : En kvalitativ litteraturstudie baserad på självbiografier om unga människors upplevelser av att leva med obotlig cancer

Bakgrund: Cancer är den näst största dödsorsaken bland människor efter hjärt- och kärlsjukdomar. År 2015 var det 23 455 personer som avled på grund av sin cancersjukdom varav 76 personer var unga människor. När en ung människa får en cancerdiagnos kan negativa känslor framkallas då livet förändras och framtiden blir oviss. Syfte: Syftet med studien var att belysa unga människors upplevelser av att leva med obotlig cancer. Metod: Studien är en kvalitativ litteraturstudie baserad på fem självbiografier om unga människors upplevelse av att leva med obotlig cancer. Självbiografierna är granskade och innehållsanalys har använt som metod i analysen. Resultat: De unga människornas upplevelser av att leva med obotlig cancer beskrevs genom fyra kategorier och nio underkategorier. Det framkom i resultatet att de upplevde att kroppen svek dem, att behandlingen gav negativa biverkningar, att relationen till andra betydde mycket och att det trots sjukdom är möjligt att uppleva välbefinnande.  Slutsats: Det framkommer i studiens resultat att de unga människorna som har obotlig cancer upplever både välbefinnande och att kroppen sviker dem under sjukdomstiden. De hanterade känslorna som den obotliga cancerdiagnosen medför på olika sätt. Det är därför viktigt att se varje människa som unik i vårdandet av cancerpatienter.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-66074
Date January 2017
CreatorsNorén, Moa, Bergholm, Emma
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV), Linnéuniversitetet, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf, application/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess, info:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0223 seconds