Return to search

Konstruktionslek och genusskillnader inom teknikämnet. : - En systematisk litteraturstudie kring barns konstruerande samt vilka könsspecifika skillnader som finns inom teknikämnet.

Denna studie har som syfte att undersöka hur barns konstruktionslek kan bli till ett givande undervisningstillfälle samt vilka könsspecifika skillnader som finns inom teknikämnet. Målgruppen för denna studie är barn i yngre åldrar, så som förskolan och lågstadiet. Metoden som används är en systematisk litteraturgenomgång samt en induktiv tematisk analys. Den forskning som tas fram ska behandla konstruktionsarbete och-/eller genusperspektiv och-/eller teknikundervisning och-/eller teknik. Forskning som samlats in granskas sedan grundligt och analyseras. Den tematiska analysen resulterar i tre huvudteman som är återkommande i all den granskade forskningen. Dessa teman är teknikundervisning, lärarroll och elevroll. Resultatet av studien visar på att barns lek kan bli ett givande undervisningstillfälle på olika sätt. Detta kan bland annat ske genom att läraren engagerar sig i konstruktionsleken i form av frågeställningar där barnen får chans att analysera sin egen lek och utveckla sitt tekniska tänkande. Studien visar även på att könsspecifika skillnader syns i ett flertal faktorer inom ämnet. Några av de mest framträdande faktorerna är att självförtroendet, motivationen och nyfikenheten är betydligt lägre hos flickor än hos pojkar.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:liu-144396
Date January 2017
CreatorsJohansen, Pernilla, Wendahl, Mio
PublisherLinköpings universitet, Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, Linköpings universitet, Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0021 seconds