Return to search

Pedagogers påverkan i barns lek : - en studie om hur barn kan reagera om pedagoger går in i eller ut ur den fria leken / Pedagogues influence in children’s play : -  A study on how children may react, if the pedagogues are entering or leaving the free play

Vår studie behandlar hur barn kan reagera om pedagoger i förskolans verksamhet går in eller ur barns fria lek. Vårt övergripande syfte med arbetet är att undersöka hur förskolebarn kan reagera om pedagoger engagerar sig i den fria leken. Undersökningen syftar specifikt att bidra med kunskap om hur förskolebarn kan reagera, om pedagoger är närvarande eller frånvarande i barns fria lek. Metoden i vår undersökning är videoobservation där vi riktar fokus mot barns reaktioner i videosekvenserna. I studien deltog 28 stycken tre -femåriga barn och fem pedagoger på två förskolor i Sverige. Den teoretiska utgångspunkt vi använder oss av är ett sociokulturellt perspektiv, vi inriktar oss även på ett relationellt maktförhållande som Foucault behandlar. Vi kommer också att använda oss av lekteorier i förhållandet till barns reaktioner när pedagoger förflyttar sig ut och in i den fria leken. Resultatet visar att barn blir avbrutna i sin lek och reagerar på olika sätt om pedagoger går in eller ur den fria leken. Studien visar att ingen situation är den andra lik, vilket gör att barn reagerar och beter sig på olika sätt. På ett övergripande plan kan vi se att barn lyfter blicken från leken upp mot pedagoger, följer efter pedagogerna, slutar leka när pedagoger pratar, bjuder in till lek när pedagoger inte är närvarande. Resultatet visar även att de videoinspelade sekvenserna är kopplat till här och nu, vilket gör att varje sekvens är unik och resultatet blir aldrig detsamma igen.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-48761
Date January 2015
CreatorsKarlsson, Sara, Nilsson, Karolina
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för utbildningsvetenskap (UV), Linnéuniversitetet, Institutionen för utbildningsvetenskap (UV)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0018 seconds