Antecedents: la malaltia tuberculosa està relacionada tant amb factors biològics com amb altres determinants de la salut. A Espanya durant els darrers anys es produeixen canvis a l’entorn econòmic, social i sanitari que poden afectar a l’evolució de la malaltia tuberculosa.
Objectiu de la tesi: establir com els determinants poden explicar els canvis en el comportament epidemiològic de la tuberculosi i quina ha estat la importància relativa de cadascun. Plantegem una visió holística de la malaltia, en la qual la seva evolució es relaciona amb múltiples factors, molts d’ells no sanitaris.
Metodologia: (1) revisió de la literatura i recollida de dades; (2) anàlisi de cointegració de les sèries temporals per a descriure la consistència de cadascun dels determinants i confirmar les seves relacions a llarg termini amb la malaltia; i (3) construcció de models estructurals per analitzar dades transversals que poden mesurar fenòmens multidimensionals i latents, no directament mesurables, com és la propensió a la tuberculosi.
Els resultats confirmen les hipòtesis:
A) Anàlisi de sèries temporals: (1) la població desprotegida és més susceptible enfront de la malaltia, mentre que no ho és una societat més benestant; (3) els trastorns orgànics i multiorgànics faciliten la progressió de la tuberculosi; (4) la capacitat econòmica, un millor finançament del sistema sanitari i una planificació eficient d’estratègies en salut contribueixen a una menor incidència de la tuberculosi i a una utilització més eficient dels recursos; (5) els estils de vida perjudicials i una climatologia adversa produeixen més utilització dels serveis sanitaris i una major incidència.
B) Models estructurals: tant el model MIMIC com el model PATH confirmen que els pesos relatius de cada determinant són diferents. La importància de variables representatives del medi ambient i estils de vida pot ser quatre vegades més gran que la de variables relacionades amb el determinant biològic. / Antecedentes: la tuberculosis está relacionada tanto con factores biológicos como con otros determinantes de la salud.
Objetivo de la tesis: establecer como los determinantes de la salud pueden explicar los cambios en el comportamiento epidemiológico de la tuberculosis y cuál ha sido la importancia relativa de cada uno en España. Planteamos una visión holística de la enfermedad, en la cual su evolución se relaciona con múltiples factores, muchos de ellos no sanitarios.
Metodología: (1) revisión de la literatura y recogida de datos; (2) análisis de cointegración de las series temporales para describir la consistencia de cada uno de los determinantes y confirmar sus relaciones a largo plazo con la enfermedad; y (3) construcción de modelos estructurales para analizar datos transversales que pueden medir fenómenos multidimensionals y latentes, no directamente medibles, como es la propensión a la tuberculosis.
Los resultados confirman las hipótesis:
A) Análisis de series temporales: (1) la población desprotegida es más susceptible frente a la enfermedad, mientras que no lo es una sociedad con un alto nivel de vida ; (3) los trastornos orgánicos y multiorgánicos facilitan la progresión de la tuberculosis; (4) la capacidad económica, una mejor financiación del sistema sanitario y una planificación eficiente de estrategias en salud contribuyen a una menor incidencia de la tuberculosis y a una utilización más eficiente de los recursos; (5) los estilos de vida perjudiciales y una climatología adversa producen más utilización de los servicios sanitarios y una mayor incidencia.
B) Modelos estructurales: tanto el modelo MIMIC como el modelo PATH confirman que los pesos relativos de cada determinante son diferentes. La importancia de variables representativas del medio ambiente y estilos de vida puede ser cuatro veces más grande que la de variables relacionadas con el determinante biológico. / Background. Tuberculosis is related to biological factors, as well as, to other health factors.
Objective. The purpose of this thesis is to analyse the contribution of health determinants to understand changes in the epidemiological behaviour of tuberculosis in Spain. The relative importance of each health determinant effect is evaluated. It is shown that the evolution of tuberculosis is not only related to health determinants, but also to non-health factors.
Methodology. (1) Review of the literature and data collection; (2) time series cointegration analysis to describe the consistency of each of the determinants and to confirm its long-term relationships with the disease; and (3) cross-sectional data analysis through structural equations models that allow to measure latent multidimensional phenomena, which are not directly measurable, such as the propensity to tuberculosis.
The results confirmed our hypothesis:
A) Time series analysis: (1) the unprotected population is more susceptible against tuberculosis. In contrast, a welfare society is more resistant against the disease; (2) organic and multi-organic disorders facilitate the progression of tuberculosis; (3) the size of the budget devoted to health, a better health care financing system and effective health care planning strategies contribute to a lower incidence of tuberculosis and more efficient use of resources; (4) harmful lifestyles and adverse weather conditions increase the use of health services and the incidence of tuberculosis.
B) Structural equation modeling: both the hypothesized multiple indicators multiple causes (MIMIC) model and the path model show significant differences in the relative weight of the determinants in explaining tuberculosis indicators. Interestingly, the impact of environment and lifestyles variables on tuberculosis is four times higher than the impact of biological health variables.
Identifer | oai:union.ndltd.org:TDX_URV/oai:www.tdx.cat:10803/385740 |
Date | 22 July 2015 |
Creators | Oliach Güell, Mª José |
Contributors | Pérez Lacasta, María José, Carles Lavila, Misericordia, Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Infermeria |
Publisher | Universitat Rovira i Virgili |
Source Sets | Universitat Rovira i Virgili |
Language | Catalan |
Detected Language | Spanish |
Type | info:eu-repo/semantics/doctoralThesis, info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
Format | 241 p., application/pdf |
Source | TDX (Tesis Doctorals en Xarxa) |
Rights | ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs., info:eu-repo/semantics/openAccess |
Page generated in 0.0028 seconds