Return to search

Information, intern rapportering och kostnadsmedvetenhet: En studie om organisationers interna arbete kring sjukfrånvaro

Bakgrund och problem: Sjukfrånvarograden i Sverige är stigande trots att tidigare undersökningar visar att befolkningens hälsa inte blivit sämre. En betydligt lägre sjukfrånvarograd visades i Sverige under den period organisationer på grund av lagstiftning redovisade information om sjukfrånvaro i årsredovisningen. Vad ökningen beror på är inte fastställt trots den tydliga kopplingen mellan ökningen av sjukfrånvarograden och den organisatoriska inblandningen. Syfte: Studien syftar till att diagnostisera vilka interna faktorer som påverkar sjukfrånvarograden i en organisation. Resultatet av studien förväntas ge organisationer ökad förståelse för vikten av arbetet kring sjukfrånvaro. Metod: En enkätundersökning har genomförts där urvalsgruppen utgörs av organisationer som tidigare visat en föredömlig sjukfrånvarograd. De tre teoretiska faktorer som utgör studiens referensram är information, intern rapportering och kostnadsmedvetenhet. Utifrån teorin skapades tre antaganden som kom att testas i den empiriska datainsamlingen. Slutsats: Genom analys av datainsamlingen och teori kunde två antaganden bekräftas och en förkastas. Ett positivt samband kan ses mellan låg sjukfrånvarograd och de identifierade organisatoriska faktorerna information, intern rapportering och kostnadsmedvetenhet. Omfattningen på den information som dokumenteras samt specifikt till vem informationen rapporterades var dock inte avgörande för utfallet av sjukfrånvarograd.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-64559
Date January 2017
CreatorsElebring, Anna, Staaf, Petra
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för organisation och entreprenörskap (OE), Linnéuniversitetet, Institutionen för organisation och entreprenörskap (OE)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0023 seconds