Return to search

Stabil drogfrihet : Betydelsefulla och vidmakthållande faktorer för en bestående drogfrihet / Stable remission : Significant factors to maintain and preserve stable remission

Syftet med vår undersökning är att belysa praktikers erfarenhet av olika aspekter som är av betydelse för att klienter inom missbruksvård ska kunna vidmakthålla stabil drogfrihet, samt att belysa olika insaster som kan främja drogfrihet. Den metodologiska utgångspunkten är kvalitativ forskningsansats med semistrukturerade intervjuer. För att få svar på frågeställningen har fem verksamma personer inom missbruksvården intervjuats. Resultaten undersöks med utgångspunkt från Prochaska och DiClemente teori om förändringsprocessen plus andra sekundära teorier som identitesutveckling, socialisationsprocessen och stämplingsteorin. Studiens resultat visar att stöd från familjen eller nätverket och hitta en väl fungerade vardagsstruktur kan bidra till att främja en bestående drogfrihet.  Att bygga nya relationer och lyckas skapa en ny accepterad social roll kan vara betydelsefullt för att lyckas förbli stabilt drogfri. Studien visar också att det finns glapp mellan behov och befintligt stöd för de personer som kämpar med att förbli drogfria och att det finns behov att implementera andra nya insatser.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-73582
Date January 2018
CreatorsJohansson, Alicia, Toca, Ioana
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för pedagogik och lärande (PEL), Linnéuniversitetet, Institutionen för pedagogik och lärande (PEL)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0107 seconds