Return to search

Hur arbetar företag med miljö, ekonomi och människor? : En studie om hur företag arbetar för att styra organisationen mot hållbarhet.

Inledning: Det talas allt mer om hur människor och företag lämnar avtryck på planeten. En ökad medvetenhet och ett ökat intresse för hållbarhet har gjort att allt högre krav ställs på företag. Tidigare riktades fokus på vinstsatisfiering medan det numera skiftat till förväntningar att bidra till en positiv samhällsutveckling. Det gemensamma begreppet för detta är corporate social responsibility vilket omfattar företags samhällsansvar. Denna studie avhandlar hur företag arbetar för att styra organisationen mot hållbarhet. Vi ämnar även att studera om belöningssystem, organisationskultur eller en kombination av båda delar påverkar hur företag arbetar med hållbarhet. Syfte: Vi ämnar att presentera hur företag arbetar för att styra organisationen mot hållbarhet samt hur de anställda motiveras att arbeta mot företagets hållbarhetsarbete. Vi kommer endast förhålla oss till belöningssystem och organisationskultur för att se huruvida något av dessa har en betydande roll i det vi ämnar att undersöka. Metod: Studien är av kvalitativ karaktär och det empiriska materialet har tillhandahållits genom semistrukturerade intervjuer. Vidare inkluderar empirin tio respondenter från fem företag inom olika branscher. Slutsats: Efter genomförd tolkning kan vi i slutsatsen konstatera att hållbarhet vanligtvis implementeras i organisationskulturen, vilket är möjligt då belöningssystem direkt förknippat med hållbarhet används i mindre omfattning. Däremot visar samtliga företag på att medarbetarnas sätt att arbeta framförallt förknippas med företagets organisationskultur.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-77573
Date January 2018
CreatorsAtanasoski, Angelica, Florå, Erik, Svensson, Sofie
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för ekonomistyrning och logistik (ELO), Linnéuniversitetet, Institutionen för ekonomistyrning och logistik (ELO), Linnéuniversitetet, Institutionen för ekonomistyrning och logistik (ELO)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0017 seconds