Return to search

Fysisk aktivitet, Kost och Diabetes mellitus typ-1 : En kvantitativ undersökning om vårdtagares och vårdgivares syn på fysisk aktivitet och kost som del av diabetesbehandlingen.

Sammanfattning BAKGRUND: Diabetes mellitus typ-1 är en kronisk ämnesomsättningssjukdom. Dagens vårdsituation för personer med diabetes typ-1 är komplex. Många av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för en bättre diabetesvård (2015a) behandlar planer om utveckling inom områdena fysisk aktivitet och kost. Detta ger flera anledningar samt skapar behov av att utvärdera situationen mellan vårdtagare och vårdgivare.SYFTE: Att undersöka om det finns skillnader mellan vårdgivares och vårdtagares (personer med diabetes typ-1) syn på fysisk aktivitet och kost som del av diabetesbehandlingen. METOD: Kvantitativ ansats, en enkätstudie där vårdtagare (n=85) och vårdgivare (n=68) har svarat på frågor om fysisk aktivitet och kost som del av diabetesvården.RESULTAT: Det finns en signifikant skillnad (p<0,05) i svaren beroende på om du är vårdtagare eller vårdgivare i sex av åtta gemensamma frågor i enkäten. Två av frågorna visar starka tendenser (p<0,065) till skiljaktighet i svaren. SLUTSATS: I sex av åtta gemensamma frågor går svaren isär. Det kan således finnas ett glapp mellan kunskapen inom vården och uppfattningen om livsstilsrelaterade justeringar som del av vården hos vårdtagare med diabetes typ-1. Mer omfattande studier krävs för att belysa området som viktig del av utvärdering i diabetesvården och situationen som vårdtagare.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-64384
Date January 2017
CreatorsLindh, Nina, Munkhammar, Pontus, Vernersson, Robin
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för idrottsvetenskap (ID), Linnéuniversitetet, Institutionen för idrottsvetenskap (ID), Linnéuniversitetet, Institutionen för idrottsvetenskap (ID)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0014 seconds