Return to search

Medvetenhet hos dagens språklärare : Vilka aspekter måste dagens språklärare vara medvetna om för att nå ut till alla elever i språkundervisningen

Den här uppsatsen vill undersöka om - hur - och i vilken utsträckning, framförallt språklärare kan och vill anknyta till förstaspråkselevens eget språk och egen kultur i klassrumsundervisningen. En annan aspekt som arbetet ville belysa var att se om och hur mycket lärarna var medvetna i sitt förhållningssätt gentemot dessa elever. Ytterliggare en annan aspekt var att finna eventuella orsaker för olika förhållningssätt. Undersökningsmetoden är baserat på lärar- och elevintervjuer. Samanlagt frågades 4 st. elever med olika första språk och 4 st. språklärare med olika språkkombinationer och bakgrund. Både vuxna och elever tillfrågades på en grundskola här i Stockholm. De inspelade intervjuerna sammanställdes som enskilda brättelser under resultatet. Utifrån dessa personliga berättelser förs sedan en diskussion, där lärarens personlighet, egna erfarenheter, kulturtillhörigheten, ointresse, rädsla för det okända och okunskap kan ha samband med att vara mer eller mindre intreserad av att sträva mot en integration av förstaspråkseleven i undervisningen.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:su-119854
Date January 2003
CreatorsStadelmann-Baum, Ilona, Engström, Laila
PublisherStockholms universitet, Institutionen för undervisningsprocesser, kommunikation och lärande (UKL), Stockholms universitet, Institutionen för undervisningsprocesser, kommunikation och lärande (UKL)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0025 seconds