Return to search

”Ja! Den här platsmojängen kan bli ett hus" : En kvalitativ studie om återvinningsmaterial och dess betydelse i förskolan. / ”Yes! This piece of plastic, could be a house” : A qualitative study of recyclable materials and its importance in preschool.

InledningStudien handlar om hur förskollärare arbetar med återvinningsmaterial i den pedagogiska verksamheten tillsammans med barnen. Undersökningen belyser även återanvändningscentret Skatan som är en del av Sinkadusen och dess betydelse för förskolans verksamhet.SyfteVårt syfte är att undersöka hur några förskollärare resonerar om begreppet återvinningsmaterial, samt hur och varför förskollärarna använder återvinningsmaterial i den pedagogiska verksamheten tillsammans med barnen. Vi har även valt att undersöka hur ett återanvändningscenter arbetar och samarbetar med förskolor.MetodI studien har vi använt oss av den kvalitativa metoden med intervju som redskap. Öppna intervjufrågor användes då syftet var att undersöka förskollärares resonemang kring återvinningsmaterial. Åtta förskollärare intervjuades i tre olika kommuner, samt en intervju utfördes med två pedagoger från återanvändningscentret Skatan i Mölndals stad.ResultatResultat av studien visar att förskollärarna är medvetna om att de ska arbeta med hållbar utveckling utefter läroplanen. Däremot visar studien att de deltagande förskollärarna arbetar olika mycket med återvinningsmaterial. I resultatet framgår det att återvinningsmaterial ofta används och finns tillgängligt i den skapande verksamheten, i bygg- och konstruktionslekar samt ute på gården.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hb-10109
Date January 2016
CreatorsKarlsson, Katharina, Magnusson, Julia, Wistrand, Jennie
PublisherHögskolan i Borås, Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT, Högskolan i Borås, Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT, Högskolan i Borås, Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0021 seconds