Return to search

Αμίαντος : διερεύνηση για την ύπαρξη ινών αμιάντου σε οφιολιθικά πετρώματα του Γοματίου (Αν. Χαλκιδική) και στην πρώην βιομηχανία Ινοτσιμέντ Α.Ε στο Δρέπανο Αχαΐας

Η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στη διερεύνηση της επικινδυνότητας του αμιάντου. Για αυτόν, το λόγο πραγματοποιήθηκε μελέτη για τυχόν ύπαρξη ινών αμιάντου τόσο σε δείγματα πετρωμάτων που προέρχονται από το οφιολιθικό σύμπλεγμα του Γοματίου (Aνατολική Χαλκιδική) όσο και σε δείγματα αέρος που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του Δρέπανου Αχαΐας καθώς παλαιότερα σε αυτήν την περιοχή δραστηριοποιούταν το εργοστάσιο παραγωγής αμιαντοτσιμέντου Ινοτσιμέντ Α.Ε.
Αρχικά, γίνεται αναφορά στα ορυκτά του αμιάντου, στις φυσικοχημικές ιδιότητες αυτών, στις διαφορές ανάμεσα στα δύο είδη αμιάντου και στις χρήσεις αυτών.
Στη συνέχεια πραγματοποιείται περιγραφή των επιπτώσεων του αμιάντου στην υγεία και παρατίθενται μία σειρά από ασθένειες οι οποίες είναι επικίνδυνες εως και θανατηφόρες για τον άνθρωπο.
Έπειτα, γίνεται έκθεση κάποιων βασικών άρθρων της κείμενης ελληνικής νομοθεσίας που αφορά τον αμίαντο. Συγκεκριμένα, αναφέρονται άρθρα τα οποία πραγματεύονται: την προστασία των εργαζομένων, τις γενικές υποχρεώσεις των εργοδοτών, τις μετρήσεις και τον έλεγχο του περιβάλλοντος χώρου εργασίας, την προστασία του καταναλωτικού κοινού κ.α.
Για την αξιολόγηση της ύπαρξης ινών αμιάντου από πετρώματα του οφιολιθικού συμπλέγματος του Γοματίου, πραγματοποιήθηκε μία σειρά από εργαστηριακές μελέτες οι οποίες είχαν ως στόχο τον προσδιορισμό του είδους του αμιάντου που ανιχνεύτηκε καθώς και το ποσοστό αυτού στα συγκεκριμένα πετρώματα. Αναλυτικότερα, έγινε πετρογραφική μελέτη σε οκτώ δείγματα σερπεντινιτών τα οποία αναλύθηκαν μακροσκοπικά και μικροσκοπικά (με τη χρήση πολωτικού μικροσκοπίου). Στη συνέχεια , πραγματοποιήθηκε ακτινολογική μελέτη των δειγμάτων με τη χρήση της περιθλασιμετρίας ακτίνων Χ και τον προσδιορισμό των ορυκτών με τη βοήθεια του λογισμικού προγράμματος ΕVA. Τέλος, με τη χρήση της ηλεκτρονικής μικροσκοπίας και του ανεξάρτητου λογισμικού πακέτου Sigma Scan προσδιορίστηκε το ποσοστό των ινών αμιάντου.
Για την αξιολόγηση της ύπαρξης ινών αμιάντου στο Δρέπανο Αχαΐας, πραγματοποιήθηκε υπαίθρια διερεύνηση της περιοχής και συλλογή δειγμάτων με τη χρήση αντλίας δειγματοληψίας αέρα. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε διαφανοποίηση των δειγμάτων με τη μέθοδο ακετόνης-TRIACETIN και ύστερα έλαβε χώρα εξέταση των δειγμάτων αυτών με μικροσκόπιο αντίθετης πόλωσης (PCM) με σκοπό να υπολογιστεί η συγκέντρωση των ινών αμιάντου στον αέρα. / This thesis focuses on investigating the risk of asbestos. For that reason took place a research to detect any asbestos fibers in rock samples from the ophiolite complex of Gomati (Eastern Chalkidiki) and in air samples from the region of Achaia Drepano as previously in this region based the factory <<Ινοτσιμέντ Α.Ε.>>.

Identiferoai:union.ndltd.org:upatras.gr/oai:nemertes:10889/6164
Date11 July 2013
CreatorsΚυρκιλή, Δέσποινα
ContributorsΧατζηπαναγιώτου, Κωνσταντίνος, Kyrkili, Despoina, Χατζηπαναγιώτου, Κωνσταντίνος
Source SetsUniversity of Patras
Languagegr
Detected LanguageGreek
TypeThesis
Rights12

Page generated in 0.0018 seconds