Return to search

Ποιοτικός έλεγχος καταλληλότητας και χρήσης αδρανών υλικών για έρμα σιδηροδρομικών γραμμών

Στη παρακάτω διπλωματική εργασία, δύναται να περιγραφούν τα τεχνικο-γεωλογικά χαρακτηριστικά που μπορούν να ταξινομήσουν και να πιστοποιήσουν βραχώδη υλικά, κατόπιν εργαστηριακών δοκιμών, ως κατάλληλα (ή μη κατάλληλα), για συγκεκριμένες χρήσεις ως αδρανή υλικά. Η συγκεκριμένη εργασία, αναφέρεται για χρήσεις αδρανών υλικών σε έρμα σιδηροδρομικών γραμμών. Επίσης, γίνεται εκτεταμένη θεωρητική αναφορά στις φυσικές- μηχανικές, χημικές, γεωμετρικές και άλλες ιδιότητες, που παρουσιάζουν τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αδρανή, καθώς και περιγραφή των εργαστηριακών δοκιμών, όπως προβλέπονται από τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς (ΕΝ)περί καταλληλότητας αδρανών υλικών και που βρίσκονται σε συνάφεια με τις νομοθεσίες του Ελληνικού Κράτους για το θέμα αυτό. Μια άλλη πτυχή του θέματος που περιγράφεται, είναι οι λατομικές ζώνες (λατομεία), όπου είναι ο χώρος που γίνεται μαζική λήψη υλικού, απευθείας από το υγιές τμήμα της βραχόμαζας, που προορίζεται για χρήση αδρανών υλικών και εξετάζονται οι περιορισμοί που προκύπτουν βάσει της Ελληνικής νομοθεσίας στο θέμα αυτό, που αφορούν άμεσα αστικές και κατοικημένες περιοχές, καθώς και περιβαλλοντικές πτυχές του όλο θέματος.
Εργαστηριακά, η παρακάτω διπλωματική εργασία, βασίζεται στην λήψη δείγματος από βραχώδες υπερβασικό υλικό (διαβασικά πετρώματα), το οποίο εξετάστηκε πετρογραφικά και εργαστηριακά βάσει των πιο πάνω Ευρωπαϊκών Κανονισμών και στην συνέχεια συγκρίνονται με τα προβλεπόμενα όρια της κάθε εργαστηριακής δοκιμής που αναφέρονται ως εργαστηριακά όρια χρήσης αδρανών υλικών σε έρμα σιδηροδρομικών γραμμών. Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται, ώστε να γίνει δυνατή η πιστοποίηση του συγκεκριμένου υλικού ως κατάλληλο ή ακατάλληλο για την συγκεκριμένη χρήση. Όλες οι διαδικασίες και εργαστηριακές δοκιμές, πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του εργαστηρίου Τεχνικής Γεωλογίας ,στο τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Συγκεκριμένα πάρθηκαν 4 δείγματα όμοιου υλικού(διαβασικό) από κοινή πηγή (Πολύκαστρο- Κιλκίς) βάρους: ΔΕΙΓΜΑ (7)=17.775KG, ΔΕΙΓΜΑ (8)=16.345KG, ΔΕΙΓΜΑ (9)=19,490KG και ΔΕΙΓΜΑ (10)=17.231ΚG.
Έπειτα, πραγματοποιήθηκαν οι πιο κάτω εργαστηριακές δοκιμές, στο εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών.
(α)Κοκκομετρική Ανάλυση
(β)Δείκτης Μορφής
(γ)Δείκτης Πλακοειδούς
(δ)Δείκτης Los Angeles
(ε)Δείκτης micro- Deval
Tα αποτελέσματα που πρόεκυψαν, εμφανίζονται στη διπλωματική εργασία στα Παραρτήματα 1, 2, 3, 4, 5.
Γίνετε επίσης σύγκριση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων με τα αντίστοιχα κατάλληλα όρια και το αποτέλεσμα εμφανίζεται στην ενότητα ‘’Συμπεράσματα’’ της εργασίας.
Τέλος γίνεται γεωμορφολογική και γεωλογική αναφορά της περιοχής(Ν.Κιλκίς), από όπου πάρθηκαν τα δείγματα και περιγράφεται συνοπτικά η γεωτεκτονική ζώνη όπου ανήκει. / -

Identiferoai:union.ndltd.org:upatras.gr/oai:nemertes:10889/7233
Date30 April 2014
CreatorsΚωνσταντινίδης, Μάρκος
ContributorsΣαμπατακάκης, Νικόλαος, Konstantinidis, Markos
Source SetsUniversity of Patras
Languagegr
Detected LanguageGreek
TypeThesis
Rights12

Page generated in 0.0021 seconds