Return to search

Upplevelser av ett förändringsarbete : Utifrån konsult, gruppledare och medarbetares perspektiv / Experiences of a change process. Based on the consultant, team leaders and staff perspectives.

När förändringar genomförs finns det lika många bakomliggande syften som det finns förändringar. När vi genom en kontakt med den administrativa chefen vid Schenker Privpak fick vetskap om det förändringsarbetet som företaget befann sig i väcktes ett intresse hos oss att ta del av detta i samband med vår kandidatuppsats. Syftet med uppsatsen har varit att titta närmare på hur medarbetare och gruppledare vid ett distributionsföretag har upplevt det förändringsarbete som har genomförts vid företaget, i fråga om delaktighet och förväntningar på framtida effekter. Vi ville även undersöka vilka tankar kring förändringsarbetet den konsult har som medverkat i detta arbete. Utifrån detta syfte utarbetades sedan tre frågeställningar ”Hur har medarbetare respektive ledare upplevt förändringsarbetets olika delar?”, ”Hur ser medarbetare respektive ledare på effekterna av detta förändringsarbete?”, ”Hur upplever konsulten förändringsarbetet?”. Genom en kvalitativ metod har dessa frågeställningar sedan undersökts. Tidigare forskning kopplat till förändringsarbete och utvecklingssamtal finns i denna uppsats med som teoretisk utgångspunkt. För att beskriva förändringsarbete har Kurt Lewins förändringsteori varit i fokus. Det resultat som framkommit var att utvecklingssamtal vid Schenker Privpak numera ingår i ett större sammanhang och en del i ett strategiarbete. I och med att det nu blir en uppföljning av utvecklingssamtalen ses samtalen som mer givande. Vad det gäller framtiden utifrån denna process så finns det förhoppningar bland både medarbetare och ledare att detta arbete kommer att fortskrida samtidigt som konceptet bör anpassas än mer till företaget och dess situation. Utifrån konsultens roll kan vi se att denne främst har agerat som utbildningsledare under förändringsarbetets gång och att ansvaret sedan har varit företagets. I diskussionen kopplas sedan teori, tidigare forskning och resultat samman samt att den avslutas med en metoddiskussion.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hb-19887
Date January 2010
CreatorsCarlander, Liselott, Larsson, Caroline
PublisherHögskolan i Borås, Institutionen för Pedagogik, Högskolan i Borås, Institutionen för Pedagogik, University of Borås/School of Education and Behavioural Sciences
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
RelationKandidatuppsats, ; 2010

Page generated in 0.0102 seconds