Return to search

Implicació política i joventut. Activismes, actituds i contextos en democràcies en moviment

La tesi estudia la implicació política de les persones joves en les democràcies modernes posant de manifest la complexitat que acompanya l’anàlisi de la relació dels joves amb la política en el context actual. En especial es fa difícil aïllar els factors que fan que les persones joves participin d’una forma diferent a la resta de la població en un moment on canvia la definició mateixa del que significa ser jove (degut als canvis en les transicions juvenils) i en un context de transformacions globals en la relació de la ciutadania amb la política.
Es tracta d’una tesi per compilació de publicacions. En la primera publicació es fa una anàlisi descriptiva de les diferents dimensions de la relació de les persones joves amb la política (actituds, posicionaments polítics, associacionisme i participació) en el moment actual a Catalunya. L’exercici conté una comparació sistemàtica amb la resta de grups d’edat i una anàlisi també sistemàtica amb els principals factors socio-demogràfics que la literatura ha identificar com a claus en l’explicació de les diferències en la implicació política.
Les dues publicacions següents se centren en dos aspectes concrets de la implicació política i l’activisme de les persones joves sobre els que la literatura no ha parat massa atenció fins ara: la diversitat de formes d’implicació subjectiva i el context de la joventut.
Pel que fa a les actituds d’implicació política, a la segona publicació s’analitza l’existència d’una dimensió de l’interès per la política que es dirigeix directament a les causes sense la intermediació dels agents polítics tradicionals. En les últimes dècades s’ha fet evident que a les democràcies occidentals la gent jove vota menys i protesta més. La recerca en joventut ha identificat aquest doble procés en el comportament participatiu però no en el camp de les actituds polítiques. La tesi identifica i mesura una dimensió de l’interès per la política directament orientat a les causes utilitzant una enquesta duta a terme a Catalunya l’any 2011. L’article també avalua com els indicadors tradicionals d’enquesta capturen de forma deficitària aquesta forma d’implicació política. Per últim es demostra com aquest nou indicador té un impacte sobre les diferents formes de participació i contribueix a comprendre millor la participació política de la joventut.
L’últim article se centra en l’anàlisi dels factors de context en la participació juvenil. Hi ha un aspecte particularment rellevant per la joventut que ha passat especialment desapercebut: els règims de transició juvenils. La sociologia de la joventut ha identificat grans diferències en la forma en que es produeixen les transicions i en el paper que juga l’estat del benestar en les trajectòries juvenils. Els anomenats règims de transicions juvenils, tenen una influència cabdal sobre les oportunitats, limitacions i expectatives de la gent jove. En l’última publicació de la tesi s’analitza com els règims de transició juvenil situen al col·lectiu jove respecte els espais de rellevància i influència en la societat i com això impacta sobre les seves estratègies de participació política. / This thesis studies the political involvement of young people in modern democracies showing the great complexity that go with the analysis of the relationship between youth and politics today. It appears particularly difficult to isolate the elements that make young people participate in a different way than the rest of the population in a moment when the definition of youth is changing (due to the transformations of youth transitions) and in a context of global changes in the relation between citizens and democracy.
This is a thesis by compilation of publications. The first publication consists in an exhaustive description of different dimensions of the relation between young people and politics (attitudes, political orientations, organisations and participation) in the Catalan context today. The study contains a systematic comparison of young people with other age groups and an analysis of the main socio-demographic factors that literature have identify as decisive in the explanation of the differences in political involvement.
The two following publications focus on two aspects of young people’s political involvement and activism that have been fairly attended by the literature: the diversity of forms of psychological involvement and the socio-political context of youth.
In relation to political involvement attitudes, the second publication analyses the existence of a particular dimension of interest in politics that is directly oriented to causes without the intermediation of traditional political agents. In last decades it has been noticed that in most Western countries, young people vote less and protest more. Survey research has detected this two-fold process in participation behaviour, but has failed to detect this same process in the field of political attitudes. The thesis identifies and measures a cause-oriented dimension of interest in politics using a new question in a survey carried out in Catalonia in 2011. The article also evaluates how traditional survey indicators of political involvement do not capture in a proper way this particular dimension of interest in politics. Finally, the new cause-oriented interest indicator is tested to analyse its impact on different types of participation in order to better understand patterns of activism in young people.
The last article focuses on the contextual factors of youth participation. There is a particularly relevant aspect for youth involvement and activism that has gone unnoticed: regimes of youth transitions. The sociology of youth has identified great cross-national differences in the way that youth transitions occur and in the role of the welfare state in the pathways of young people. The called youth transition regimes have a determining influence on the opportunities, limitations and expectancies of young people. The last publication of the thesis analyses how the youth transition regimes situate youth in a certain position in relation to the spaces of social relevance and influence and how this shapes the political participation strategies of youth.

Identiferoai:union.ndltd.org:TDX_UAB/oai:www.tdx.cat:10803/294026
Date21 May 2015
CreatorsSoler i Martí, Roger
ContributorsAnduiza Perea, Eva, Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Política i de Dret Públic
PublisherUniversitat Autònoma de Barcelona
Source SetsUniversitat Autònoma de Barcelona
LanguageCatalan
Detected LanguageEnglish
Typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesis, info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Format385 p., application/pdf
SourceTDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
RightsL'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/, info:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0027 seconds