Els pacients hospitalitzats presenten freqüentment infeccions relacionades amb l’ús de catèters. La paraoxonasa-1 (PON1) és un enzim que protegeix davant l’estrès oxidatiu, procés implicat en aquest tipus de malalties. Estudis previs in vitro han suggerit que la PON1 també pot tenir un paper protector envers l’aparició d’infeccions. L’objectiu de la present Tesis Doctoral és investigar la relació entre els nivells de PON1, els marcadors d’inflamació proteïna quimioatrayente de monocits-1 (MCP-1), proteïna C-reactiva (PCR) i procalcitonina amb el grau de gravetat de la infecció i la presència de la colonització microbiana bacteriana o fúngica dels catèters. Es van avaluar 300 pacients hospitalitzats portadors de catèter [catèter venós central (CVC) o sonda vesical (SU)] front a un grup control. Es van determinar nivells de: PON1, MCP-1, PCR, procalcitonina, activitats especifiques (AE) PON1 i Lactonasa i els polimorfismes PON1192, PON155. Vam observar un descens de les activitats de PON 1 en malalts amb CVC i SU, associada a la patologia dels malalts, i no a variabilitat genotípica en vers al grup control. En portadors de CVC, AE PON1 i AE Lactonasa van ser els paràmetres amb millor funció discriminatòria per al diagnòstic de la infecció concomitant aguda (ICA), superiors a la procalcitonina i a la PCR, suggerint la utilitat de la determinació d’aquest paràmetres per al diagnòstic i tractament d’aquesta complicació. En malalts amb CVC, la concentració de MCP-1 va mostrar una capacitat discriminatòria similar a la de la PCR en la detecció de la infecció associada a l’ús del catèter o la ICA. Aquestos resultats suggereixen que en pacients hospitalitzats AE PON1 i AE Lactonasa poden ser biomarcadors d’infeccions agudes donat l’important paper en la regulació de l’estrés oxidatiu. Estudis posteriors haurien de confirmar aquesta conclusió provisional i establir punts de tall definitius per a ajudar a la presa de decisions clíniques. / Los pacientes hospitalizados presentan frecuentes infecciones relacionadas con el uso de catéteres. La paraoxonasa-1 (PON1) es un enzima que protege contra el estrés oxidativo, proceso implicado en este tipo de enfermedades. Estudios previos in vitro han sugerido que la PON1 también puede jugar un papel protector contra el desarrollo de infecciones. El objetivo de la presente Tesis Doctoral es investigar la relación entre los niveles de PON1, los marcadores de inflamación proteína quimioatrayente de monocitos-1 (MCP-1), proteína C-reactiva (PCR) y procalcitonina con la gravedad de la infección y la presencia de la colonización microbiana bacteriana o fúngica de los catéteres. Se evaluaron 300 pacientes hospitalizados portadores de catéter [catéter venoso central (CVC) o sonda vesical (SU)] frente a un grupo control. Se determinaron niveles de: PON1, MCP-1, PCR, procalcitonina, actividades especificas (AE) PON1 y Lactonasa y los polimorfismos PON1192, PON155.
Observamos una disminución de las actividades de PON1 en enfermos con CVC y SU, asociada a la patología de los enfermos, y no a variabilidad genotípica respecto a grupo control. En portadores de CVC, AE PON1 y AE Lactonasa fueron los parámetros con mejor capacidad discriminatoria para el diagnóstico de la infección concomitante aguda (ICA), superiores a la procalcitonina y la PCR, sugiriendo la utilidad de la determinación de estos parámetros para el diagnóstico y tratamiento de esta complicación. En enfermos con CVC, la concentración de MCP-1 presentó una capacidad discriminatoria similar a la de la PCR en la detección de la infección relacionada con el catéter o la ICA. Estos resultados sugieren que, en pacientes hospitalizados, AE PON1 y AE Lactonasa pueden ser biomarcadores de infecciones agudas, dado su importante papel en la regulación del estrés oxidativo. Estudios posteriores deberían confirmar esta conclusión provisional y establecer puntos de corte definitivos para ayudar a la toma de decisiones / Hospitalized patients have frequent infections related to catheter use. Paraoxonase-1 (PON1) is an enzyme that protects against oxidative stress, a process involved in these diseases. Previous studies in vitro have suggested that PON1 may have a protective role against the development of infections. The aim of this Doctoral Thesis is to investigate the relationship between PON1 levels, inflammation markers monocyte chemoattractant protein-1 (MCP-1), C-reactive protein (CRP) and procalcitonin with the severity of infection and microbial presence of bacterial or fungal colonization of catheters. 300 hospitalized patients using catheter [central venous catheter (CVC) or urinary catheter (SU)] versus a control group were evaluated. The following levels were determined: PON1, MCP-1, CRP, procalcitonin, specific activities (AE) and Lactonase and PON1, polymorphisms PON1192, PON155. We observed a decrease in PON1 activity in patients with CVC and SU, associated with the pathology of the people, and not with a genotypic variability with respect to the control group. In carriers of CVC, AE PON1 and AE Lactonase we encountered parameters with better discriminatory power for the diagnosis of acute co-infection (ICA), higher than procalcitonin and CRP, suggesting the usefulness of the determination of these parameters for the diagnosis and treatment of this complication.
In patients with CVC, the concentration of MCP-1 showed a similar CRP detection of catheter-related infection or ICA discriminatory ability. These results suggest that in hospitalized patients, AE PON1 and AE Lactonase may be biomarkers of acute infections, given their important role in the regulation of oxidative stress. Further studies should confirm this tentative conclusion and establish definitive cut-off points to aid clinical decision making.
Identifer | oai:union.ndltd.org:TDX_URV/oai:www.tdx.cat:10803/294729 |
Date | 16 February 2015 |
Creators | Iftimie, Simona Mihaela |
Contributors | Camps Andreu, Jordi, Castro Salomó, Antoni, Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia |
Publisher | Universitat Rovira i Virgili |
Source Sets | Universitat Rovira i Virgili |
Language | Spanish |
Detected Language | Spanish |
Type | info:eu-repo/semantics/doctoralThesis, info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
Format | 222 p., application/pdf |
Source | TDX (Tesis Doctorals en Xarxa) |
Rights | ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs., info:eu-repo/semantics/openAccess |
Page generated in 0.0031 seconds