Return to search

Comportament del consumidor i productes de suport a la creació i al creixement d’empreses: una anàlisi empírica de la conducta de l'emprenedor en espais d'incubació

Aquesta investigació té com a principal objectiu avançar en el coneixement del comportament dels emprenedors respecte l’oferta de programes i serveis que estimulen la creació i el creixement de les empreses. De forma més específica, es volen conèixer les necessitats dels emprenedors en matèria de creació i creixement de l’empresa, les seves actituds vers els béns i serveis susceptibles de satisfer-les, constatar la importància de l’entorn en relació amb el consum d’aquest tipus de productes, i obtenir una visió integrada dels elements que intervenen en el seu procés de decisió de consum.
Es parteix de que els processos de decisió de consum o ús de serveis de suport dels emprenedors és anàleg al desenvolupat pels consumidors i les organitzacions amb el consum de béns i serveis. En concret, s’aborda la conducta de l’emprenedor en un entorn d’incubació de noves empreses tot considerant l’emprenedor com el consumidor d’un determinat tipus de productes: els béns i serveis per a la creació i el creixement d’empreses.
L’anàlisi empírica es nodreix d’una enquesta, realitzada en diferents onades entre juliol de 2005 i gener de 2006, a les empreses de l’entorn de Barcelona Activa, l’agència de desenvolupament local de l’Ajuntament de Barcelona. L’univers objecte d’estudi al què s’adreçà el qüestionari està format per 256 individus, i 136 són els que conformen la mostra representativa d’emprenedors de l’entorn proper de la institució, què participen habitualment en els programes i serveis de suport als seus projectes empresarials.
Mitjançant un model d’equacions estructurals amb estimació bayesiana es confirma, de forma empírica, que la conducta de consum de l’emprenedor es pot modelitzar a partir d’un model de comportament del consumidor. Així mateix, s’empren l’anàlisi factorial, l’anàlisi clúster i anàlisis de contingència per estudiar les necessitats i les actituds dels emprenedors. Els resultats permeten constatar que nivells superiors de consum dels productes de suport a la creació i al creixement d’empreses no sempre es traslladen en actituds més positives. També es constata que l’adequació dels programes i serveis a les necessitats dels emprenedors i l’assoliment de nivells superiors de satisfacció estan més presents entre consumidors sense experiència prèvia en matèria de creació d’empreses i entre empreses més joves. Finalment, a través d’anàlisis de la variància es confirma la importància de l’entorn en el consum de productes de suport a la creació i el creixement de l’empresa. / The main objective of this research consists of understanding entrepreneurs’ behavior regarding the programs and services which stimulate business creation and growth. More specifically, it is desired to understand the needs of entrepreneurs with respect to business creation and growth, their attitudes towards business support products, the role and influence of business incubation environments on their consumption, and to obtain a comprehensive view of the elements intervening in the entrepreneurs’ decision-making process regarding the adoption and use of business support products.
The starting point is that the consumption decision process or entrepreneurs’ use of support services is analogous to those developed by consumers and organizations when consuming goods and services. Particularly, this work addresses the behavior of the entrepreneur in a new business incubation environment, considering the entrepreneur as the consumer of a particular product type: the goods and services for business creation and growth.

The empirical analysis is nurtured by a survey, carried out in several waves between July 2005 and January 2006, addressed to the firms of the environment of Barcelona Activa, the local development agency of the Barcelona City Council. A questionnaire was distributed to 256 people and 136 make up the representative sample of entrepreneurs. These entrepreneurs maintain a close contact with the institution and regularly participate in and make use of its support programs and services.

Through a structural equation model with Bayesian estimation it is empirically verified that it is possible to model entrepreneurs’ consumption behavior from a consumer behavior model. Further, factorial analysis, cluster analysis and contingency analysis are used to study entrepreneurs’ needs and attitudes. Results show that both the adequacy of programs and services to the needs of entrepreneurs and the achievement of higher levels of satisfaction are more frequent among entrepreneurs with no previous start-up experience and among younger firms. In addition, higher levels of use do not always imply more positive attitudes. Finally, the importance of the incubation environment for the consumption of business support products is confirmed through variance analysis.

Identiferoai:union.ndltd.org:TDX_UOC/oai:www.tdx.cat:10803/83838
Date14 July 2011
CreatorsAmmetller Montes, Gisela
ContributorsLladós Masllorens, Josep, Rodríguez Ardura, Inma, Universitat Oberta de Catalunya. Internet Interdisciplinary Institut (IN3)
PublisherUniversitat Oberta de Catalunya
Source SetsUniversitat Oberta de Catalunya
LanguageCatalan
Detected LanguageUnknown
Typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesis, info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Format479 p., application/pdf
SourceTDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
RightsADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs., info:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0022 seconds