Return to search

"Vart tar alla IT-människor vägen efter 60?" : En kvalitativ studie om äldres upplevelse av att arbeta inom IT-branschen / "Where did all the IT-workers go after the age of 60?"

I Sverige sker en demografisk förändring vilket innebär att andelen äldre i befolkningen ökar. Förklaringar till detta är minskade födelsetal och att människor lever allt längre. Detta innebär då att andelen i arbetsför ålder minskar. Då detta skapar problem för finansieringen av framtidens välfärdsstat så har lösningar i form av minskade möjligheter till förtidspensionering samt höjd lagstadgad pensionsålder varit aktuellt i politiska diskussioner. I januari 2020 kom lägsta åldern för uttag av allmän pension att ändras från 61 år till 62 år och lagen om anställningsskydd gick från att gälla till 67 års ålder till 68 års ålder. Dessa förändringar i pensionssystemet är bara början på en rad planerade förändringar och det blir då relevant att reflektera kring hur individer ska kunna men också vilja arbeta längre. Därav väcktes vårt intresse kring att studera äldres upplevelser i arbetslivet. För att avgränsa studiens område har studien begränsats till en specifik bransch, närmare bestämt IT-branschen. Det övergripande syftet med studien var att få en djupare förståelse för äldres upplevelse av att arbeta inom IT-branschen med fokus på attityder kring äldre, drivkraft i arbetet och eventuellt behov av arbetsanpassning. I studien användes en kvalitativ metod varav sex intervjuer genomfördes. Resultatet speglade upplevelser av ålderism i arbetslivet som skapade hinder på arbetsmarknaden. Respondenterna framhöll att deras arbete inte krävt anpassningar och de äldre i 60-årsåldern uttryckte att drivkraften minskat. Respondenterna redogjorde även för omständigheter i och utanför IT-arbetet som kunde skapa en ovilja till att arbeta längre än vad de ansåg behövdes.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hb-23538
Date January 2020
CreatorsHien Teoh, Lisa, Robertsson, Jennica
PublisherHögskolan i Borås, Akademin för vård, arbetsliv och välfärd, Högskolan i Borås, Akademin för vård, arbetsliv och välfärd
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0022 seconds