Return to search

En litteraturöversikt om vilka metoder en lärare kan använda sig av i undervisningen om vattnets kretslopp i årskurs F-3.

Vattnets kretslopp presenteras oftast med hjälp av ett diagram som illustrerar cykelns cirkulära bana, dock råder det problematik för eleverna att förstå de samband och händelseförlopp som sker inom detta kretslopp. Forskning visar att undervisningen om vetenskapliga fenomen, som vattnets kretslopp, kan hamna på en hög abstraktionsnivå. Syftet med kunskapsöversikten är att ta reda på vad forskning säger om hur elever tillskansar sig kunskap om naturvetenskapliga fenomen och hur läraren kan anpassa undervisningen för att skapa en pedagogisk förståelse hos eleverna. Vilka metoder kan läraren använda för att skapa lärande hos elever om vattnets kretslopp inom naturvetenskap i årskurs F-3? För att besvara frågeställningen har vi tagit fram, analyserat och sammanställt vetenskapliga studier inom naturvetenskap med fokus på vattnets kretslopp. Vårt resultat framhäver multimodala arbetsformer som visat sig vara mest lämpade för att undervisa om vattnets kretslopp. Multimodalitet visar att elever får en positiv inställning till ämnet och möjlighet att vara delaktiga, vilket leder till en mer detaljerad förståelse. Det råder dock tveksamheter ifall dessa metoder är anpassade för alla elever. För att implementera multimodala metoder i undervisningen krävs goda ämneskunskaper hos läraren för att kunna stötta eleverna i deras lärprocesser.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hh-40821
Date January 2019
CreatorsRydén, Maja, Kristensson, Jennie
PublisherHögskolan i Halmstad, Akademin för lärande, humaniora och samhälle, Högskolan i Halmstad, Akademin för lärande, humaniora och samhälle
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0021 seconds