Return to search

Στατική-αντισεισμική μελέτη και σχεδιασμός κτηρίου διοίκησης Ε.Α.Π.

Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την στατική και αντισεισμική μελέτη και σχεδιασμό του Β’ Κτηρίου Διοίκησης Ε.Α.Π. Ο φέροντας οργανισμός του συγκεκριμένου κτηρίου συνίσταται από μεταλλική ανωδομή με σύμμικτες πλάκες και υπόγειο οπλισμένου σκυροδέματος. Η ανάλυση έγινε βάση των αρχών που επιβάλλουν οι Ευρωκώδικες 1, 3, 4 και ο Ελληνικός Κανονισμός Ωπλισμένου Σκυροδέματος (Ε.Κ.Ω.Σ.) καθώς και ο Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός (Ε.Α.Κ.). Η ανάλυση έγινε από τα προγράμματα FESPA, που έχει αναπτυχθεί από την εταιρία LH ΛΟΓΙΣΜΙΚΗ, και STRAD, STEEL, που έχουν αναπτυχθεί από την εταιρία 4Μ.
Η εργασία αποτελείται από έξι(6) κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια σύντομη εισαγωγή στο οπλισμένο σκυρόδεμα και τον δομικό χάλυβα. Παρουσιάζονται οι δυνατότητες καθώς και οι αδυναμίες του κάθε υλικού κατασκευής. Επίσης, γίνεται μια συνοπτική περιγραφή της κατασκευής που πρόκειται να αναλυθεί και να διαστασιολογηθεί.
Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται η παρουσίαση των βασικών αρχών των Ευρωκώδικων 1,3,4, του ΕΚΩΣ και του ΕΑΚ σύμφωνα με τις οποίες γίνεται η ανάλυση και διαστασιολόγηση της κατασκευής.
Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα προγράμματα FESPA, STRAD και STEEL με τα οποία πραγματοποιείται η ανάλυση και η διαστασιολόγηση της κατασκευής. Παρουσιάζονται κατά σειρά η μέθοδος με την οποία εκτελούν την στατική, αλλά και τη δυναμική-φασματική ανάλυση, οι συμβάσεις αξόνων και μελών, οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται κ.α.
Στο τέταρτο κεφάλαιο, γίνεται η εύρεση των απαραίτητων για την ανάλυση δεδομένων σύμφωνα με τις αρχές που δίνονται στο κεφάλαιο 2. Κατ’αρχήν παρουσιάζεται το μοντέλο της κατασκευής. Έπειτα, προσδιορίζονται κατασκευαστικά στοιχεία όπως το πάχος πλακών, προσδιορίζονται τα φορτία λόγω ίδιου βάρους, φορτία επικαλύψεων και τοιχοποιίας, ωφέλιμα φορτία, φορτία χιονιού και ανέμου. Καθορίζονται τα φασματικά δεδομένα που απαιτούνται για την δυναμική-φασματική ανάλυση της κατασκευής. Τέλος, γίνεται αναφορά στο τρόπο που έγινε η προσομοίωση και εξιδανίκευση του φορέα και στις παραδοχές που χρειάστηκαν για να γίνει.
Στο πέμπτο κεφάλαιο-που ίσως είναι και το ουσιαστικότερο όλων-γίνεται ο έλεγχος και η διαστασιολόγηση της κατασκευής με κάθε πρόγραμμα ξεχωριστά. Συγκεκριμένα γίνεται ο έλεγχος των μελών, από δομικό χάλυβα και από οπλισμένο σκυρόδεμα, σε επίπεδο διατομής και μέλους καθώς και ο αναλυτικός έλεγχος των δυσμενέστερων μελών, γίνονται οι έλεγχοι λειτουργικότητας και παραμορφώσεων (όπως έλεγχος επιρροής φαινομένων δεύτερης τάξης και έλεγχος βλαβών) και τέλος παρουσιάζεται η ανάλυση και η διαστασιολόγηση του υπογείου και της θεμελίωσης.
Στο έκτο και τελευταίο κεφάλαιο γίνεται η επίλυση των σύμμικτων πλακών της οροφής ισογείου και της οροφής α’ ορόφου. Συγκεκριμένα γίνεται η επιλογή της γεωμετρίας των σύμμικτων πλακών και ο έλεγχος τους σε κάμψη, εγκάρσια και διαμήκη διάτμηση, λειτουργικότητας και ρηγμάτωσης. Επειδή τα συγκεκριμένα προγράμματα δεν επιλύουν σύμμικτες πλάκες, η επίλυσή τους έγινε στο χέρι και στη συνέχεια τα αποτελέσματα δόθηκαν στα προγράμματα ώστε να γίνει η επίλυση όλου του φορέα. / This project concerns a static-earthquake resistant construction of a building in the University of Patras.

Identiferoai:union.ndltd.org:upatras.gr/oai:nemertes:10889/1309
Date27 January 2009
CreatorsΚάρτσακας, Αλέξανδρος
ContributorsΜπαζαίος, Νικήτας, Kartsakas, Alexanrdos, Μπαζαίος, Νικήτας
Source SetsUniversity of Patras
Languagegr
Detected LanguageGreek
TypeThesis
Rights0

Page generated in 0.0028 seconds