Return to search

Att vara kvinna och sitta medi ledningsgruppen – ett svårtspel eller en enkel match? : En kvalitativ studie om hur kvinnor i högt uppsattaledarroller ser på skillnader, förväntningar och motstånd.

Att kombinera rollen som kvinna och ledare kan enligt många kvinnor vara problematisk då detfinns förväntningar på hur de ska hantera det. Det finns tidigare studier som visar på att kvinnorleder annorlunda än män. Studierna visar också att kombinationen av att vara både kvinna ochledare kan resultera i att de möter motstånd då de två rollerna i vissa fall kan gå emot varandra ide förväntningar som finns. Intentionen med studien var att se vad kvinnor år 2019 på högtuppsatta ledarpositioner har för syn på och erfarenheter av detta. Syftet med vår studie är att setill hur kvinnor upplever att det är att vara ledare, och mer specifikt, hur kvinnliga ledare tyckeratt de och andra kvinnor leder jämfört med manliga ledare. Vidare är vårt syfte att undersökaom de har mött förväntningar i sin kvinnliga ledarroll samt om de har mött motstånd på vägentill och i sin ledarroll. Studien genomfördes med hjälp av nio semistrukturerade intervjuer meden kvalitativ forskningsmetodik. Vi har tagit grund i vår empiri i vårt resultat, och sedan tagitstöd i våra teoretiska utgångspunkter som beskriver en tidigare bild och studier av ämnet.Resultaten visade på att upplevelserna är olika bland kvinnorna beroende på organisation ochvilka tidigare subjektiva erfarenheter de har upplevt. Slutligen såg vi även ett samband mellanvåra tre frågeställningar som visade på att om en kvinna hade upplevt diverse förväntningarkopplat till sin ledarroll, hade hon därför också upplevt ett motstånd om hon inte uppfyllde deförväntningarna. Däremot, om en kvinna agerar i linje med de förväntningarna som hon har påsig i sin ledarroll, skapar detta en tro om att kvinnor leder annorlunda. Tron om att kvinnor lederannorlunda leder sedan till motstånd som uppkommer när kvinnor försöker avancera och agera isin ledarroll.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:su-185785
Date January 2019
CreatorsZetterlund, Tove, Ståhlberg, Emma
PublisherStockholms universitet, Institutionen för pedagogik och didaktik, Stockholms universitet, Institutionen för pedagogik och didaktik
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0116 seconds