Return to search

ÖVERVIKTENS OCH FETMANS PÅVERKAN PÅ DET DAGLIGA LIVET : en litteraturstudie om upplevelser av att som barn leva med övervikt eller fetma.

Bakgrund: Övervikt och fetma hos barn och ungdomar har ökat markant de senaste åren och situationen är allvarlig. Barn med övervikt och fetma löper större risk att utveckla bland annat hjärt-och kärlsjukdomar, men även självkänslan och självförtroendet påverkas negativt. Flera olika faktorer interagerar i utvecklingen av fetma hos barn.. Det handlar om arv, fysisk inaktivitet och en obalans i energiintaget. Andra betydande faktorer är socioekonomiska och psykologiska faktorer. Syfte: Syftet var att utöka kunskapen om hur det är att som barn leva med övervikt eller fetma. Metod: En litteraturstudie med kvalitativ ansats baserad på tio kvalitativa vetenskapliga originalartiklar. Resultatet analyserades enligt Graneheim och Lundmans (2004) kvalitativa innehållsanalys. Resultat: Analyser resulterade i sex olika kategorier: Kroppsuppfattning och självkännedom, Önskan om viktnedgång, Känslan av att vara utesluten, Påverkan på självkänslan och självförtroende, Brist på gemenskap och sökandet efter gemenskap samt Upplevelsen av stöd från familj och vänner. Slutsatser: De upplevelser som förekom frekvent i resultatet var att övervikt och fetma påverkar många barn negativt i deras vardag. De flesta blir retade av sina skolkamrater och/eller känner sig ensamma. Majoriteten har ett dåligt självförtroende och låg självkänsla på grund av sin övervikt och många har även en skev kroppsuppfattning. Detta gör att barnens vardag och sociala relationer påverkas negativt.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-49647
Date January 2016
CreatorsSätermark, Amanda, Högberg, Johanna
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV), Linnéuniversitetet, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0125 seconds