Return to search

Diagnòstic precoç de l'estenosi de l'accés vascular per hemodiàlisi mitjançant la determinació no invasiva del flux sanguini

L’accés vascular (AV) és una condició sine qua non per tractar els pacients amb malaltia renal crònica terminal (MRCT) mitjançant l’hemodiàlisi (HD). La complicació més prevalent d’un AV permanent tipus fístula arteriovenosa interna (FAVI) o empelt sintètic és la trombosi, habitualment secundària al desenvolupament progressiu d’una estenosi significativa (reducció ≥ 50 % del diàmetre de la llum vascular). El mètode d’elecció per a la detecció precoç de l’estenosi de l’AV és el monitoratge periòdic del flux sanguini (QA) del mateix.
Durant 5 anys, s’ha monitorat prospectivament el QA de 145 AV (FAVI 84.1 % o empelt 15.9 %) durant l’HD en 131 pacients (edat 62.6 ± 13.5 anys, 19.1 % diabètics) amb MRCT. El QA es va determinar cada 4 mesos com mínim durant la primera hora de la sessió d’HD pel mètode Delta-H. El QA basal es va determinar mitjançant els valors de QA obtinguts en dues sessions consecutives d’HD (ambdós valors es van amitjanar). Tots els AV amb QA basal < 700 ml/min o disminució temporal > 20 % respecte del valor basal van ser remesos per efectuar l’angiografia i la intervenció electiva sobre l’AV (angioplàstia o cirurgia) en cas d’estenosi significativa. La pressió arterial es va determinar simultàniament amb el QA.
S’han efectuat 950 mesures de QA en 2.624 mesos de seguiment. S’ha objectivat que l’edat del pacient, el tipus d’AV i la presència d’estenosi significativa son variables que s’associen de forma independent amb el QA basal de l’AV. Els diabètics van presentar un menor QA basal en relació amb una major prevalença d’estenosi. El monitoratge de QA permet efectuar el diagnòstic precoç de l’estenosi de l’AV amb un valor predictiu i especificitat d’almenys el 90 % i és eficaç per quantificar el resultat funcional del tractament preventiu efectuat sobre l’estenosi de l’AV. La correcció de l’estenosi de forma electiva permet millorar l’adequació de l’HD. L’aplicació d’un programa de monitoratge consistent en la determinació periòdica de QA associada al tractament electiu de l’estenosi de l’AV permet reduir de forma significativa la incidència de trombosi. La pressió arterial del pacient no ha influït en la reproductibilitat de les determinacions de QA, en el diagnòstic de l’estenosi de l’AV ni en els canvis funcionals secundaris a la intervenció electiva.

Identiferoai:union.ndltd.org:TDX_UAB/oai:www.tdx.cat:10803/32023
Date30 November 2010
CreatorsRoca Tey, Ramon
ContributorsFonollosa Pla, Vicent, Ibeas López, José, Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina
PublisherUniversitat Autònoma de Barcelona
Source SetsUniversitat Autònoma de Barcelona
LanguageCatalan
Detected LanguageSpanish
Typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesis, info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Format273 p., application/pdf
SourceTDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
Rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoAccess, ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Page generated in 0.0144 seconds