Background: Oruro is a mining city in the Bolivian highlands. Most of its citizens are exposed to polymetalic cocktails. This study aims to determine whether the neuropsychological development of one year-old children can be associated with 1) polymetalic exposures and/or 2) growth patterns.
Methods: The thesis builds from data collected by the ToxBol multidisciplinary project. The health task was centred on the follow-up of a birth-cohort that set to evaluate child development. Children were examined at 11 and 12 months of age using the Bayley Scale of Infant Development (BSID).
Results: 1) Analyses revealed no high concentrations of metals in the blood of pregnant women. 2) No neuropsychological anomalies were observed in association with metal concentrations or growth patterns. 3) A positive association was observed between low lead values in blood and the neuropsychological development of children. 4) During the first 6 months of life, growth rate was negatively associated with weight at birth and positively associated with the BMI at 12 months of age.
Conclusion: Although heavy metallic pollution was demonstrated by environmental studies, unexpected low levels of exposure were registered from pregnant women. Neither the level of exposure to metals nor the growth patterns appear to have an impact on child neuropsychological development. We argue that the positive effect that was observed in association to lead might be caused by factors such as diet. / Antecedentes: Oruro es una ciudad minera del altiplano boliviano. Muchos de sus habitantes están expuestos a un cóctel polimetálico. El objetivo principal es el de determinar si existe una asociación entre desarrollo neuropsicológico de los niños de un año y 1) la exposición polimetálica y/o 2) los patrones de crecimiento.
Métodos: Esta tesis está basada en los datos recogidos del Proyecto multidisciplinario ToxBol. Se realizó el seguimiento de una cohorte de niños para evaluar su desarrollo. Para evaluar el desarrollo neuropsicológico de los niños se utilizaron las escalas de Bayley de desarrollo infantil (BSID).
Resultados: 1) No se observaron altas concentraciones de metales en sangre de las mujeres embarazadas. 2) No se observaron anormalidades neuropsicológicas en relación con concentraciones de metales o patrones de crecimiento. 3) Se observó una asociación positiva entre exposiciones bajas de plomo y el desarrollo neuropsicológico del niño al año de vida. 4) La velocidad de crecimiento, desde el nacimiento hasta los 6 meses, se asoció negativamente con el peso al nacer y positivamente con el BMI a los 12 meses.
Conclusión: A diferencia de lo demostrado en otros estudios epidemiológicos, se observó una inesperada baja exposición. No se observó una relación entre el grado de exposición a metales- o los patrones de crecimiento -y el desarrollo neuropsicológico del niño. El efecto positivo del plomo creemos que se debe a otros factores como la dieta. / Antecedents: Oruro es una ciutat minera del altiplà Bolivià. La població es troba es contacte amb fonts de contaminación polimetàlica. L’objectiu principal es el de determinar si existeix una associació entre el desenvolupament neuropsicològic dels nens d’un any i 1) la exposició polimetálica i/o 2) patrons de creixement.
Mètodes: Esta tesi està basada en dades del Projecte multidisciplinari ToxBol. La tasca de salut es va centrar en el seguiment del desenvolupament d’una cohort de nens. El desenvolupament neuropsicològic infantil es va avaluar amb les escales de Baley de Desenvolupament infantil (BSID).
Resultats: 1) No es van observar concentracions altes de metalls en sang de les dones embarassades. 2) No es va observar anormalitats neuropsicològiques en realció amb les concentracions de metalls o patrons de creixement. 3) Es va observar una associació positiva entre concentracions baixes de plom en sang i el desenvolupament neuropsicològic dels nens d’un any. 4) La velocitat de creixement, des del naixement fins els 6 mesos, es va associar negativament amb el pes al néixer i positivament amb el BMI als 12 mesos.
Conclusió: A diferencia del que esperàvem, es van registrar baixes concentracions de metalls a les dones embarassades. Tampoc s’observa una relació entre el grau d’exposició a metalls, o patrons de creixement, i el desenvolupament neuropsicològic del nens. El efecte positiu que observem del plom, pensem que es deu a altres factors com la dieta.
Identifer | oai:union.ndltd.org:TDX_UPF/oai:www.tdx.cat:10803/109261 |
Date | 05 September 2012 |
Creators | Ruiz Castell, María de la Concepción, 1981- |
Contributors | Gardon, Jacques, Sunyer Deu, Jordi, Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut |
Publisher | Universitat Pompeu Fabra |
Source Sets | Universitat Pompeu Fabra |
Language | English |
Detected Language | Spanish |
Type | info:eu-repo/semantics/doctoralThesis, info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
Format | 144 p., application/pdf |
Source | TDX (Tesis Doctorals en Xarxa) |
Rights | info:eu-repo/semantics/openAccess, ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs. |
Page generated in 0.0021 seconds