Return to search

Arkielämän terveystiedon lukutaito ja sen yhteys terveyskäyttäytymiseen ja terveydentilaan kutsuntaikäisillä miehillä

Tämän tutkielman päämääränä on lisätä ymmärrystä arkielämän terveystiedon lukutaidosta ja sitä tutkimaan kehitetystä arkielämän terveystiedon seulontavälineestä (Niemelä, Ek, Eriksson-Backa ja Huotari 2012). Tutkimuksen tavoite on seulontavälinettä hyödyntämällä selvittää, millainen on kutsuntaikäisten miesten arkielämän terveystiedon lukutaidon taso ja onko terveystiedon lukutaidolla yhteyttä tutkittavien terveyskäyttäytymiseen eli alkoholin käyttöön ja tupakointiin sekä terveydentilaan eli koettuun terveyteen, ylipainoon ja masennukseen. Lisäksi selvitetään kutsuntaikäisten miesten terveystiedon lukutaidon yhteyttä heidän taustatekijöihinsä, kuten koulutustasoon sekä testataan Niemelän ym. (2012) ehdottamaa lyhennettyä arkielämän terveystiedon lukutaidon seulontavälinettä. Arkielämän terveystiedon lukutaito on kykyä lukea, ymmärtää, viestittää ja käyttää terveyteen liittyvää informaatiota hyvien terveyspäätösten tekemiseksi arjessa. Aiheen tutkiminen on tärkeää, sillä nuorten terveystiedon lukutaidon yhteyttä heidän terveyskäyttäytymiseensä tai terveydentilaansa ei ole aiemmin tutkittu.

Tutkimus on toteutettu sekundaariaineistolla, joka on kerätty kyselytutkimuksella MOPO-tutkimus- ja kehityshankkeen tutkimusta varten syksyllä 2012 Puolustusvoimien kutsunnoissa Oulussa. Tutkimusjoukkona ovat Oulun seudun kutsunnanalaiset 17−18-vuotiaat miehet, jotka tuolloin osallistuivat kutsuntoihin, vastasivat hyvinvointikyselyyn ja antoivat suostumuksensa tutkimukseen osallistumisesta (n = 856). Lisäksi tutkimusaineistona käytettiin Puolustusvoimien keräämiä terveys- ja taustatietoja tutkittavista. Tutkimusaineisto analysointiin tilastollisilla menetelmillä kuten ristiintaulukoinnilla ja tilastollisen merkitsevyyden Pearson χ²- ja Kruskal−Wallis -testeillä.

Tutkimuksessa selvisi, että kutsuntaikäisten miesten terveystiedon lukutaidossa oli parannettavaa, sillä heidän terveystiedon lukutaidon tasonsa oli pääasiassa melko alhainen tai alhainen. Lisäksi 18 tutkittavan terveystiedon lukutaidon taso oli erittäin alhainen. Kutsuntaikäiset miehet tiesivät mistä löytää terveystietoa ja kokivat sen kysyttäessä tärkeäksi, mutta terveystiedon luotettavuuden arviointi tuotti heille vaikeuksia. Tulokset osoittivat, että kutsuntaikäisten miesten terveystiedon lukutaidon tasolla oli erittäin selkeästi havaittavissa oleva yhteys tupakointiin, masennukseen ja koulutustasoon sekä selkeästi havaittavissa oleva yhteys alkoholinkäyttöön. Arkielämän terveystiedon lukutaidon seulontavälineellä pystyttiin löytämään tutkittavista ryhmiä, jotka hyötyisivät kohdennetusta terveysneuvonnasta alhaisen terveystiedon lukutaidon tason vuoksi. Seulontavälinettä tulisikin hyödyntää jatkossa osana nuorten terveys- ja mielenterveysongelmien sekä syrjäytymisen ehkäisyyn suunnattuja terveysinterventioita.

Identiferoai:union.ndltd.org:oulo.fi/oai:oulu.fi:nbnfioulu-201310311838
Date01 November 2013
CreatorsIisakka, J. (Jenni)
PublisherUniversity of Oulu
Source SetsUniversity of Oulu
LanguageFinnish
Detected LanguageFinnish
Typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis, info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess, © Jenni Iisakka, 2013

Page generated in 0.0017 seconds