Return to search

Terveystiedon lukutaito ja terveysaiheinen tiedonhankinta Demi-keskustelufoorumilla:tyttöjen ja nuorten naisten terveystiedon lukutaito, terveyteen ja kehoon liittyvät tiedontarpeet ja Demi-keskustelufoorumi terveysaiheisen tiedon tarjoajana

Tutkimuksessa tarkastellaan tyttöjen ja nuorten naisten terveystiedon lukutaitoa ja terveyteen ja kehoon liittyviä tiedontarpeita sekä tutkimusympäristön, Demi-keskustelufoorumin luonnetta terveysaiheisen tiedon tarjoajana. Demi-keskustelufoorumi on nuorille naisille suunnattu monipuolinen ja laaja foorumi, joka kuuluu Demi-aikakauslehteä julkaisevalle A-lehdille. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää Demi-keskustelufoorumia käyttävien tyttöjen ja nuorten naisten terveystiedon lukutaidon tasoa eHEALS:in ja seulontavälineen yhdistelmästä muodostettujen väittämien avulla sekä terveyteen ja kehoon liittyviä tiedontarpeen aiheita ja lisäksi Demi-keskustelufoorumin luonnetta terveysaiheisen tiedon tarjoajana.

Tutkimusmenetelminä toimivat kysely, sen kvantitatiivinen analyysi ja laadullinen sisällönanalyysi. Tutkimusaineiston muodostaa Demi-keskustelufoorumin käyttäjille luomani pääasiassa kvantitatiivinen kysely, jossa on myös muutama kvalitatiivista tietoa tuottava kysymys. Kvalitatiivisten vastausten analysoinnissa hyödynsin teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä.

Demi-keskustelufoorumia käyttävien tyttöjen ja nuorten naisten terveystiedon lukutaitoa voisi luonnehtia melko hyväksi eli vastaajat näyttävät kokonaisuudessaan omaavan melko hyvin kyvyt hankkia, prosessoida, ymmärtää, arvioida ja käyttää terveysaiheista tietoa. Suurimmaksi terveysaiheiseksi tiedontarpeeksi puolestaan nousi seksuaaliterveys. Demi-keskustelufoorumilta haetaan tietoa erityisesti vertaistuen ja kokemusperäisen tiedon toivossa ja sieltä saatuihin tietoihin useimmiten luotetaan. Foorumin käyttäjillä on tulosten mukaan myös monenlaisia keinoja arvioida tietojen luotettavuutta. Demi-keskustelufoorumilta saatu tieto ei juurikaan muuta terveyskäyttäytymistä konkreettisella tasolla, mutta ne vastaajat joiden terveyskäyttäytyminen on muuttunut, on muutos tapahtunut positiiviseen suuntaan.

Identiferoai:union.ndltd.org:oulo.fi/oai:oulu.fi:nbnfioulu-201705252142
Date29 May 2017
CreatorsTirroniemi, A. (Alisa)
PublisherUniversity of Oulu
Source SetsUniversity of Oulu
LanguageFinnish
Detected LanguageFinnish
Typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesis, info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess, © Alisa Tirroniemi, 2017

Page generated in 0.0031 seconds