Return to search

Energiförluster genom avdunstning vid ett massabruk : Utveckling av ett beräkningsverktyg samt en undersökning av möjligheter för att minska energiförlusterna / Energy losses by evaporation at a pulp mill

Tillverkning av papper och pappersmassa är en energikrävande process och industrin står för över 51 % av energiförbrukningen inom Sveriges industrisektor. Vid tillverkningen av kemisk pappersmassa används sulfatprocessen och då tillsätts lut i kokeriet som därefter kan återbildas i brukets lutcykel. I lutcykeln förvaras lut i cisterner och från dessa sker avdunstningsförluster. Syftet med examensarbetet var att lokalisera de största avdunstningsförlusterna i lutcykeln i kausticeringsprocessen på Södra Cells pappersmassabruk i Mönsterås. Dessutom gavs förslag på hur energiförlusterna kan minskas och hur den sparade energin kan nyttjas. Mätningar på avdunstningsförlusterna genomfördes för att kunna beräkna energiförlusterna. Dessutom togs cisterntemperaturer och lutflöden fram från Södras loggningssystem. De beräknade energiförlusterna var störst i kalkmjölkcisternen på 1,58 MW och vitlutscistern 1 på 0,97 MW. Den totala energiförlusten genom avdunstning från cisternerna i kausticeringsprocessen beräknades till 6,01 MW. Lösningar som undersökts för att minska energiförlusterna har varit att installera en ”breather valve”, nyttja ångorna i en Organic Rankine Cycle eller använda dem för att producera fjärrvärme. Det har även studerats vart den sparade energin kan användas i det undersökta massabruket.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-96375
Date January 2020
CreatorsAndrell, Ellen, Wisme, Tim
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för byggd miljö och energiteknik (BET), Linnéuniversitetet, Institutionen för byggd miljö och energiteknik (BET)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0067 seconds