Return to search

Manlig eller kvinnlig patient - spelar det någon roll? : En litteraturstudie om betydelsen av genus i mötet mellan patient och sjuksköterska / Male or female patient – does it matter? : A literature review about the influence of gender in the encounter between nurse and patient

Introduktion: Sjuksköterskan har ett lagstadgat ansvar för att omvårdnaden ska vara jämställd och av god kvalitet oavsett vem patienten är. Ett flertal studier talar dock för att det kan finnas en skillnad i vårdkvalitet beroende på patientens kön. Syfte: Syftet med litteraturstudien var att belysa betydelsen av patientens genustillhörighet i mötet med sjuksköterskan. Metod: Litteraturstudien genomfördes enligt Polit & Becks niostegsmodell. Data samlades in genom systematiska sökningar i de vetenskapliga databaserna Cinahl och PubMed. Urvalsprocessen inkluderade en kvalitetsgranskning och resulterade i 10 artiklar, varav 8 använde kvalitativ metod, en använde kvantitativ metod och en använde mixad metod. Resultat: Databearbetningen resulterade i två huvudteman: “ Skillnader mellan manliga och kvinnliga patienters erfarenheter av mötet med vården och sjuksköterskan” och “Skillnader i sjuksköterskans förhållningssätt till manliga och kvinnliga patienter”. Slutsats: Patientens genustillhörighet har betydelse både för patientens upplevelse av mötet med sjuksköterskan samt för sjuksköterskans förståelse för patienten.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:kau-48374
Date January 2017
CreatorsFredriksson, Frida, Thunberg, Johanna
PublisherKarlstads universitet, Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013), Karlstads universitet, Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.2645 seconds