Return to search

Mötet med den kliniska verkligheten : Nyutexaminerade sjuksköterskors erfarenheter av det första året som verksam i en sjukhusmiljö

Bakgrund: I dagens samhälle ställs det höga krav på sjuksköterskans kompetens och förmåga att hantera komplexa situationer. Sverige har i dagsläget en brist på sjuksköterskor och arbetsbelastningen inom vården är hög. För den nyutexaminerade sjuksköterskan kan det bli en utmaning att motsvara de höga krav som ställs på dem då dem saknar erfarenhet i den kliniska verkligheten.     Syfte: Syftet var att belysa nyutexaminerade sjuksköterskors erfarenheter av deras första år som verksamma i en sjukhusmiljö.   Metod: En litteraturstudie utifrån en systematisk datainsamling. Litteraturstudien baserades på åtta kvalitativa vetenskapliga artiklar.    Resultat: Kategorierna som presenterades i resultatet var arbetsmiljö och professionell utveckling. I resultatet framkom det att god samarbetsförmåga och kommunikation i teamet har en positiv inverkan på arbetsmiljön. Arbetsbelastningen erfors omfattande och utmanande vilket kunde framkalla stress hos nyutexaminerade sjuksköterskor. Viktigt för den professionella utvecklingen var stöd och feedback från kollegor då detta erfors öka deras självförtroende. Nyutexaminerade sjuksköterskor erfor även att deras självförtroende ökade genom kliniska erfarenheter.    Slutsats: Resultatet visade att arbetsmiljön och den professionella utvecklingen inverkade på hur nyutexaminerade sjuksköterskor erfor sitt första år. Desto fler erfarenheter de fick desto mer ökade självförtroendet i deras nya yrkesroll och utvecklingen från novis till expert möjliggjordes.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:lnu-95864
Date January 2020
CreatorsNeigart, Lisa, Frisk, Nina
PublisherLinnéuniversitetet, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV), Linnéuniversitetet, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0023 seconds