Return to search

Samhällskunskapsläroböcker på gymnasiet och deras bild av genus - En bildanalys av samhällskunskapsläroböcker under två läroplansepoker

Syftet med denna uppsats har varit att studera genusframställningen i bilder från gymnasiesamhällskunskapsläroböcker för att se om det skett någon förändring från slutet av 1980-talet fram till år 2007. Genusbilderna har även studerats utifrån skollagen och deras läroplans jämställdhets syn för att se om de överensstämmer med de mål de strävade efter. Vår undersökning har en kvantitativ samt en kvalitativ del. I den kvalitativa delen gjorde vi en gruppering av bildmaterialet efter grupperna kvinna, man och man/kvinna. I den kvalitativa delen har vi använt oss av en semiotisk bildanalys samt analyserat utifrån Hirdmans begrepp dikotomi och den patriarkala ordningen. Resultatet visade att det hade skett en markant ökning av manliga genusbilder, samt att mannen var den aktiva på de flesta bilder. På de flesta bilder där kvinnan var aktiv var det i vårdande sammanhang. Detta stärker dikotomin och den patriarkala ordningen, vilket gör att ingen av läroböckerna följde skollagen eller deras läroplans jämställdhets syn.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:hh-1742
Date January 2008
CreatorsJohansson, Frida, Karlsson, Magnus
PublisherHögskolan i Halmstad, Sektionen för lärarutbildning (LUT), Högskolan i Halmstad, Sektionen för lärarutbildning (LUT), Högskolan i Halmstad/Sektionen för lärarutbildning (LUT)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.0035 seconds