Return to search

Faktorer som påverkar sjuksköterskors identifiering av sepsis : En litteraturstudie / Factors affecting the nurse´s identification of sepsis : A literature study

Bakgrund: Sepsis är ett globalt hälsoproblem med oacceptabelt hög mortalitet. Som omvårdnadsansvarig har sjuksköterskan ett viktigt arbete i att identifiera patienten med sepsis för att behandling skall kunna ges i tid. Syfte: Syftet med litteraturstudien var att beskriva faktorer som påverkar sjuksköterskors identifiering av sepsis. Metod: Studien var en litteraturstudie och utformades enligt Polit och Becks (2017) flödesschema i nio steg. Databassökning genomfördes i CINAHL och PubMed. Litteraturstudiens resultat baserades på tio vetenskapliga artiklar som genomgick systematisk urvalsprocess innan kvalitetsgranskning. Resultat: Databearbetning och analys resulterade i tre huvudkategorier; klinisk kunskap, arbetsmiljö, utbildning och två underkategorier; erfarenhet, hjälpmedel i klinisk verksamhet.  Slutsats: Många faktorer påverkar sjuksköterskan i identifieringen av sepsis. Kunskapsbrist, hög arbetsbelastning, brist på utbildning och frånvaro av adekvata hjälpmedel var de vanligaste faktorerna som framkom i litteraturstudiens resultat. Kliniskt verksamma sjuksköterskor behöver fler hjälpmedel och mer utbildning för att öka kunskapen om sepsis.

Identiferoai:union.ndltd.org:UPSALLA1/oai:DiVA.org:kau-77652
Date January 2020
CreatorsJohansson, Sandra, Olsson, Hanna
PublisherKarlstads universitet, Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013), Karlstads universitet, Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)
Source SetsDiVA Archive at Upsalla University
LanguageSwedish
Detected LanguageSwedish
TypeStudent thesis, info:eu-repo/semantics/bachelorThesis, text
Formatapplication/pdf
Rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess

Page generated in 0.002 seconds